Передплата 2024 ВЗ

«Бандерштат» став більш «ідейним»

Цьогорічний фестиваль українського духу «Бандерштат» пройшов за підтримки Міністерства культури України, оскільки здобув перемогу в конкурсі проектів громад «Малі міста – великі враження». Він найдужче здивував меломанів. Адже, порівнянj з минулорічним, був значно менш музичним. Зате більш ідейним, переконують організатори. І, кажуть, задоволені результатом.

Фестиваль «Бандерштат» зібрав гостей у перші вихідні серпня біля Луцька уже втринадцяте. Цьогоріч його відвідало майже 11 тисяч людей, з них кілька тисяч — безкоштовно. Безоплатний вхід зробили для учасників бойових дій, а також для дітей до 12 років у супроводі дорослих. Це великий внесок у патріотичне виховання молоді. Адже де, як не на подібних заходах, старші показують правильний приклад, як любити Україну, а діти всотують їхню науку, як губка. До того ж фестиваль безалкогольний.

На свято українського духу прибули гості з усіх куточків України, а також з Америки, Об’єднаних арабських Еміратів, Ізраїлю, Франції, Польщі та Білорусі. Брали участь у гутірках, майстер-класах, літературних обговореннях та інших заходах. А розповідали про подвиги героїв УПА та бійців, що поклали свої голови у зоні АТО, про еко-сортування сміття та здорове харчування, про жіночий ветеранський рух та стимул для боротьби учасників Ігор Нескорених. Особливою гордістю стала літературна сцена, де виступили Ірена Карпа, Юрко Іздрик, Олександр Ірванець, Макс Кідрук та інші.

А ось музики було помітно менше. Це неабияк розчарувало меломанів. Хоч виступали всіма улюблені Бумбокс, Тартак, Kozak System, Один в каное, KARNA, Фіолет, Жадан і Собаки та чимало інших.

— «Бандерштат» — це насамперед ідейний фестиваль. Музика мала бути фоном і приємним бонусом. Останні роки ми дотримувалися тенденцій фестивального ринку, робили три музичні сцени, на яких виступало кожного року понад 60 виконавців, але така насичена програма дещо зміщувала акценти. Цього року вирішили повернутись до змістового наповнення. Музичних фестивалів в Україні багато, а фестиваль українського духу — лише один, і нам важливо не втрачати свою ідентичність та пам’ятати, заради чого ми збираємось, — пояснила виконавчий директор фестивалю Мар’яна Коваль.

Для наймолодший працювало бандершатівське дитяче містечко. Тут хлопчики та дівчатка розмальовували півтораметровий Тризуб, виготовляли листівки «Я — українець», відвідували уроки народних мистецтв. А спокій гостей на фестивалі пильнували 350 волонтерів.

На знак підтримки полонених моряків, які 25 листопада 2018 року були незаконно захоплені російськими військовими, учасники фестивалю провели флешмоб — вишикувалися у вигляді символічного якоря та увімкнули ліхтарики.

Схожі новини