Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні навіть автомобільні номери позеленіють

Зеленський підписав закон, який передбачає зелені номери для електрокарів та спеціальні дорожні знаки

З нового року парковку бензинового автомобіля під «зарядкою» для електромобіля водіям доведеться сплатити штраф у розмірі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімуми (від 340 до 510 грн.). Крім того, інспектори з паркування матимуть право затримати автомобіль порушника, в тому числі за допомогою евакуатора. Такі нововведення передбачає закон про створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів, який підписав президент Зеленський.

Припарковані під спеціальними «розетками» авто є добрячим головним болем для власників електрокарів. Якщо у великих містах ще можна на мінімальному заряді доїхати до іншої «зарядки», то на трасі це нереально, адже відстань до наступної станції може бути до 100 км. Натомість запас ходу найпопулярнішого в Україні електрокара Nissan Leaf складає 100−140 км. Доводиться витрачати чимало часу на пошуки власника авто, який перекрив доступ до зарядної станції.

Аби зарядні станції були помітнішими, до набуття чинності закону МВС та Мінрегіонбуд мають запровадити нові дорожні знаки «Для електромобілів», «Крім електромобілів», «Станція зарядки електромобілів». Щодо ідентифікації самих електрокарів, то їм видаватимуть спеціальні номерні знаки з зеленим кольором шрифту. Такі номери видаватимуть лише повністю електричним авто, які не мають двигуна внутрішнього згоряння. Як пояснили автори законопроекту, такі знаки використовуються у Австрії, Німеччині, Угорщині, Норвегії, Великобританії, Китаї, Індії, Латвії тощо.

Тим часом в асоціації «Укравтопром» повідомляють, що в Україні зростає попит на електромобілі. За сім місяців цього року зареєстрували 4035 автомобілів, що працюють виключно на електротязі, з них 3742 легкові і 293 комерційні. Це на 53% більше, аніж за аналогічний період минулого року. При цьому в «Укравтопромі» зазначають, що 91% ввезених автомобілів уже були в експлуатації. Загалом станом на 1 червня 2019 року в Україні налічувалось понад 25 тисяч електромобілів та гібридів, що на 56% більше, аніж торік.

Схожі новини