Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Експрезидент Киргизстану Атамбаєв здався силовикам

  • 08.08.2019, 17:06
  • 509

Співробітники спецназу затримали колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, якого звинувачують у корупції та інших злочинах та якому загрожує довічне ув'язнення

Про це повідомляє Громадське з посиланням на «Интерфакс».

Раніше спецназ прорвався на територію його резиденції.

7 серпня у селищі Кой-Таш у Киргизстані спецназ взяв штурмом резиденцію колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, Але згодом прихильники ексглави держави відбили резиденцію і звільнили Атамбаєва.

Унаслідок сутичок постраждали 52 людини, один спецназівець загинув.

Спецназ Державного комітету нацбезпеки не зміг затримати колишнього президента в його резиденції, згодом стало відомо, що силовики залишили селище, де мешкає Атамбаєв.

8 серпня після невдалої спроби затримання та сутичок, президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков терміново повернувся з відпустки та скликав позачергове засідання Ради безпеки країни.

Алмазбек Атамбаєв — президент Киргизстану у 2011−2017 роках. У червні 2019-го парламент позбавив його недоторканості, тож тепер йому загрожує довічне ув’язнення за звинуваченнями у корупції. За версією спеціальної депутатської комісії, експрезидент причетний до корупційних схем при модернізації ТЕЦ Бішкеку, що призвело до аварії на об’єкті у 2018 році; незаконного привласнення земель, а також звільненню кримінального авторитету Азіза Батукаєва.

Генпрокуратура підтримала більшість звинувачень — у корупції, незаконному збагаченні, заволодінні земельною ділянкою, звільненні кримінального авторитету та інших корупційних діяннях.

Правоохоронці неодноразово викликали Атамбаєва на допит, однак той не з’являвся.

Як розповіли Громадському місцеві журналісти, затримання експрезидента очікували ще після зняття з нього недоторканості, однак тоді цього не сталося.

Наступником Атамбаєва став Сооронбай Жеенбеков. Спершу в них були дружні стосунки — експрезидент усіляко підтримував кандидатуру свого однопартійця на пост глави держави. Однак згодом давні друзі розсварилися. Як розповіли киргизькі журналісти Громадському, точні причини цьому невідомі, проте це сталося після того, як новий президент Жеенбеков оголосив війну корупції та розкритикував боротьбу з нею за минулої влади.

Схожі новини