Передплата 2024 ВЗ

Палац Бандінеллі потребує “пластичної операції” фасаду

Кам’яниця Бандінеллі на площі Ринок, 2, яку кілька років тому капітально ремонтували,.. втрачає цінний декор на фасаді

«Архітектурна пам'ятка пізнього ренесансу є однією з візитівок Львова, — сказав „ВЗ“ історик, голова Товариства шанувальників Львова Іван Сварник. — З величезною прикрістю помітив — реставраційні технології й матеріали не витримують випробування часом! Дім знову потребує реставрації! Кам’яниця Бандінеллі — одна з перших, яку відреставровали на Ринку. Для всіх нас це було предметом особливої гордості за Львів».

Телефоную по коментар до начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко. Чиновниця була лаконічною, сказала, що палац Бандінеллі цього року не будуть реставрувати. На це немає у бюджеті грошей…

З досьє «ВЗ»

Будинок на площі Ринок, 2 зведений наприкінці 1593 року. На початку XVII століття купець з Флоренції Роберто Бандінеллі отримав львівське громадянство, купив цей будинок і започаткував тут класичну пошту європейського зразка. Саме іменем цього купця будинок називають і тепер.

1629 року польський король Сигізмунд ІІІ Ваза надав Бандінеллі привілей на утримання регулярної королівської пошти і титул королівського поштмагістра. Львів'яни могли щосуботи відправляти й одержувати листи з усієї Європи, але ці послуги коштували досить дорого. Відправка лише шести грамів кореспонденції, наприклад до Гданська, дорівнювала денній платні кваліфікованого ремісника.

12 грудня 2008 року, у рамках святкування 10-річчя внесення Ансамблю історичного центру Львова до списку світової спадщини ЮНЕСКО, в палаці Бандінеллі відбулося урочисте відкриття Музею пошти.

Фото Юрія Мартиновича

Схожі новини