Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міністр інфраструктури пояснив, чому російський літак пролетів над Україною

  • 08.08.2019, 13:29
  • 789

Рейс російської авіакомпанії «S7 Airlines» порушив заборону на польоти над Україною через грозовий фронт. Відповідний дозвіл на входження у повітряний простір України надав «Украероцентр»

Про це Львівському порталу повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За словами Володимира Омеляна, у випадках обходу небезпечних явищ погоди, які можуть призвести до авіакатастрофи, Україна може дозволити російським літакам порушити повітряні кордони.

«Є офіційне роз’яснення Украероруху. Радою з безпеки польотів Державної авіаційної служби України протокольним рішенням від 2 грудня 2015 року було затверджено, що у випадках обходу небезпечних явищ погоди (якщо обхід без входу до повітряного простору України може привести до аварійної ситуації з повітряним судном), усім повітряним суднам, включаючи ті, що зареєстровані в Російській Федерації, може бути дозволено вхід до повітряного простору України згідно законодавчих й нормативно-правових актів України у галузі авіації та сфері використання повітряного простору, із дотриманням стандартів та рекомендованої практики ICAO», — повідомив він.

Водночас міністр додав, що такі дії були узгоджені і погоджені капітаном літака, диспетчером Львівського районного диспетчерського центру та «Украероцентром».

«Також дії персоналу обслуговування повітряного руху передбачені в угоді (LOA) між органами ОПР України та Польщі. 07 серпня 2019 року о 17.58 (за київським часом) диспетчер Львівського РДЦ запитав дозвіл у провідного інженера Украероцентру на вхід ПС Boeing-733 REG -VQBMG (а\к «Глобус» Російська Федерація) у зв’язку з необхідністю обходу небезпечних явищ погоди. Дозвіл було надано та у 18.02 зазначене пасажирське судно зайшло до повітряного простору України ПОД LABOD на ешелоні Fl370, та вийшло з повітряного простору України ПОД AMIRI 18.33 Fl370 — повідомив Володимир Омелян.

Нагадаємо, рейс російської авіакомпанії «S7 Airlines» порушив заборону на польоти над територією України. Російський лайнер вилетів із італійського Барі до Москви, влетів у повітряний простір України та пролетів над Львовом та Луцьком.