Передплата 2024 «Добрий господар»

У Білому домі заморозили мільярди доларів міжнародної допомоги

  • 08.08.2019, 09:07
  • 476

Опоненти цієї ідеї кажуть, що в результаті іноземні держави позбудуться допомоги на суму від 2 млрд до 4 млрд доларів

Адміністрація Дональда Трампа наказала двом федеральним відомствам тимчасово припинити перерахування фінансової допомоги за кордон на час перевірки діяльності обох відомств.

Мова йде про Держдепартамент та Агенцію США з міжнародного розвитку (USAID), пише Голос Америки.

Так, адміністративно-бюджетне управління наказало Держдепартаменту та USAID відзвітувати про фінансової діяльності та припинити витрачати кошти на програми, які ще не були затверджені офіційно.

Управління назвало 10 сфер, робота в яких повинна бути заморожена. У їх число увійшли міжнародна охорона здоров'я, боротьба з наркотиками, миротворчість і допомога в розвитку територій.

Опоненти цієї ідеї кажуть, що в результаті іноземні держави позбудуться допомоги на суму від 2 млрд до 4 млрд доларів. Кошти, що опинилися під перевіркою, відносяться до 2018/19 фінансового року. У разі, якщо вони не будуть витрачені до 30 вересня, їх доведеться повернути у федеральний бюджет.

Розпорядження було випущено в минулі вихідні, прямо перед початком парламентських канікул, які триватимуть до 9 вересня. Критики ініціативи припускають, що це було зроблено навмисно з тим, щоб законодавці не змогли заблокувати указ Білого дому.

«Презирство, з яким адміністрація відноситься до Конгресу, разюче. Коли Конгрес вирішує, скільки ми повинні витратити на іноземну допомогу, це не просто пропозиція. Це закон, підтриманий Конституцією», — заявив Еліот Енгел, голова Комітету закордонних справ Палати представників. Конгресмен-демократ додав, що указ республіканської адміністрації спрямований на руйнування нашої можливості поширювати американські цінності та лідерство по всьому світу".

Втім, у офіційного представника Адміністративно-бюджетного управління інша думка: Рейчел Семмео заявила, що федеральні відомства зобов'язані витрачати затверджені Конгресом кошти за призначенням. «Намагаючись забезпечити підзвітність, ми запросили інформацію про поточний стан кількох програм з надання іноземної допомоги, щоб виявити обсяг фінансування, що не є обов'язковим», — пояснила Семмео.

Автори бюджетної заявки Білого дому запропонували серйозне скорочення обсягів такої допомоги, проте поки що конгресмени ці пропозиції відкинули.

Схожі новини