Передплата 2024 ВЗ

Зеленський підтримає Томос на зустрічі з Варфоломієм у Стамбулі

  • 07.08.2019, 14:02
  • 567

Повноцінні служіння в Андріївській церкві, де розміщено постійне представництво (Ставропігія) Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні, почнуться вже в кінці року

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш. За його словами, мова йде про повноцінне відновлення Андріївської церкви і закінчення там реставраційних робіт.

«Також там має запрацювати офіс, який буде розташований внизу, в так званому стилобаті Андріївської церкви. Тому з обох сторін потрібна комунікація, щоб перевести відносини на робочий рівень», — сказав Юраш

За його словами, в ході майбутньої зустрічі Володимира Зеленського і Варфоломія в Стамбулі 8 серпня президент України підтвердить Фанару, що Україна продовжить багаторівневу комунікацію з Вселенським патріархом.

«Системні відносини між Києвом і Фанаром налагодилися ще за часів Кучми, коли вперше зрозуміли безперспективність орієнтації на Москву. При Ющенку вони вийшли на рівень високої комунікації — тоді відбувся перший офіційний візит. Янукович з цього контексту випав, а апогеєм, звичайно, були часи президентства Порошенко, коли Україна отримала Томос. І тому цілком логічно, що 20-річний досвід комунікації між Вселенським Патріархом і Україною повинен бути продовжений. Тому з часу обрання Зеленського йшли неформальні меседжі про бажання такої комунікації «, — вважає Юраш.

Релігієзнавець прогнозує, що Патріарх Варфоломій використає зустріч з президентом України щоб зняти негативні моменти, які виникли через діяльність опонентів — і представить новій українській владі з перших вуст роз'яснення і своє бачення того, як повинен йти процес розвитку української помісної церкви і ролі в ній Фанару.

Схожі новини