Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МЗС Росії заявляє, що борг України перед СНД становить 300 млн руб

  • 07.08.2019, 13:17
  • 454

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що заборгованість України перед Співдружністю Незалежних Держав перевищила 300 млн руб. (117,7 млн грн)

Розмір заборгованості та порядок її погашення визначає Рада глав урядів СНД. Наразі рішення з цього питання не ухвалили.- повідомляє Gazeta.ua

«Щоб закрити це питання, нам треба офіційно вийти з цієї організації. Вони нічого не зможуть нам зробити. Єдине — можуть забрати власність, яку ми вже вклали у функціювання СНД як міжнародної організації. Тобто гроші, вкладені в комп' ютери, будівлі, інфраструктуру, — каже директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця. — Ця організація стала ворожою до України. Країни-члени не засудили анексію Криму. Необхідність виходу з неї постала з початком воєнної агресії Росії. Але лише за кілька років ми почали виходити не з самої організації, а укладених нею договорів. Ми не ввели візового режиму з Росією, маємо угоду про спільне користування Азовським морем, ведемо торгівлю — разом із членством у СНД це складові однієї проблеми. Бо бізнес-інтереси владної еліти нашої країни тісно пов' язані з російською владою. Наше МЗС пояснює таку поведінку угодами про захист трудових мігрантів, підтримку родинних зв' язків, про обопільне пенсійне забезпечення. Нова влада має переглянути важливість цих угод порівняно зі збитками, завданими нашій державі Росією, яка повністю домінує в СНД».

Україна з 2014-го взяла курс на вихід із СНД і тоді ж перестала платити внески. У березні 2018-го голова МЗС країни Павло Клімкін заявив, що відомство підготувало пропозиції щодо виходу України з СНД. У квітні торік пятий президент України Петро Порошенко доручив уряду почати процедуру офіційного виходу з установчих органів СНД. Він також заявив, що Київ уважно перегляне всі міжнародні договори. Після цього Україна вийшла з низки угод у рамках СНД. У серпні 2018-го представництво України при статутних органах СНД було закрите. Контакти здійснюються через українське посольство в Мінську.

Схожі новини