Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Львова приїде Блаженнійший Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України ПЦУ у Львові візьме участь у святкуванні 30-річчя відродження УАПЦ

Упродовж трьох днів, 16−18 серпня, у Львові урочисто відзначатимуть тридцятиріччя ІІІ відродження Української автокефальної православної церкви. З цієї нагоди до міста з офіційним візитом прибуде Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній (на фото). Це буде вже другий офіційний візит архипастиря до Львова (перший був у квітні цього року).

Про те, як відбуватимуться урочистості, під час брифінгу розповіли Митрополит Львівський ПЦУ Макарій, настоятель Свято-Успенського храму ПЦУ митр. прот. Ігор Бурмило та голова Львівського Ставропігійного братства св. апостола Андрія Первозванного диякон Юрій Федів.

Львів був серцем творення релігійного життя України наприкінці 80-х років. Саме тому урочистості відбудуться саме у нашому місті. Митрополит ПЦУ Епіфаній прибуде до Львова 16 серпня і братиме участь в усіх святкових заходах. Того ж дня урочистості розпочнуться із фотовиставки тематичних раритетних світлин біля Львівської міської ради. 17−18 серпня відбудуться урочиста академія в Національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, панахида на могилах Патріарха Димитрія та борців за волю України, всенічна відправа у Петро-Павлівській церкві, Святкова літургія, яку очолить Глава ПЦУ, — у Свято-Володимирському храмі у Винниках, що під Львовом.

На заходи приїдуть 35 єпископів із усіх єпархій України, а також декілька тисяч вірян. Міська влада Львова сприятиме тому, аби усі вірні змогли дістатися на богослужіння та інші заходи. Так, зокрема, у неділю, 18 серпня, з площі Митної курсуватиме спеціальний транспорт до Винників, де відбудеться Святкова літургія.

Довідка «ВЗ»


19 серпня 1989 року прот. Володимир Ярема (з 1993 року — Патріарх УАПЦ Димитрій) проголосив у Петро-Павлівській церкві у Львові ІІІ відродження УАПЦ, тобто відхід парафії від Московської Патріархії та початок формування церковної структури УАПЦ. Парафія повідомила цю інформацію телеграмою Вселенській та Московській Патріархії, а також Предстоятелю УАПЦ у діаспорі Митрополиту Мстиславу Скрипнику. УАПЦ припинила існування після об’єднавчого собору українських православних церков 15 грудня 2018 року, під час якого учасники собору обрали єдиного предстоятеля ПЦУ — Епіфанія.

Схожі новини