Передплата 2024 ВЗ

Улітку - по гриби й на босоногу стежку, узимку — на лижі

Торік Яремче відвідали півтора мільйона туристів. Цьогоріч очікують понад два мільйони.

У курортній столиці Прикарпаття, Яремчому, стрімко розвивається грибний туризм. Про це повідомив журналісту «ВЗ» міський голова Яремча Василь Онутчак. «Улітку набувають популярності грибні тури, — каже мер. — Їх організовують переважно власники зелених садиб і невеличких готелів. Туристи заручаються допомогою або місцевих грибників, або власників житла, і йдуть разом з ними в ліс по грибних місцях. Послуга місцевого грибника платна. Але можна просто ходити по лісу з господарем — безкоштовно».

Пан Онутчак каже, улітку до Яремча їдуть не лише за грибами, а й за свіжим карпатським повітрям, а взимку — кататися на лижах (чимало лижників, що катаються у Буковелі, мешкають у Яремче). Торік місто відвідали півтора мільйона гостей, цьогоріч очікують понад два мільйони. Чимало туристів зі східних та центральних регіонів України, серед іноземців — поляки, німці, білоруси, латвійці, молдавани, англійці, турки, американці, канадійці, ізраїльтяни,… У мерії Яремча кажуть, туристичний бум набрав обертів після анексії Криму: туристи, які полюбляли кримські пляжі, стали частіше їздити у Яремче і Буковель. «Приїжджають і поодинокі туристи з Росії, але дуже обережно, — розповідає Василь Онутчак. — Колись їх у Яремче було більше. Тепер сюди їдуть на відпочинок переважно ті росіяни, що мають на Прикарпатті родичів».

Вартість житла у Яремче стартує від ста гривень за добу (без харчування). Є зелені садиби, де доба проживання зі сніданком по-гуцульськи коштує півтори-дві тисячі гривень. За додаткові кілька сотень можна домовитися з господарем за обіди-вечері. Василь Онутчак каже, цьогоріч садиби й готелі не підняли цін на проживання. Доба проживання у чотиризірковому готелі зі спа-центром витягне з гаманця від 2,6 тисячі гривень на добу. Номер класу «люкс» — майже п’ять тисяч гривень на добу, апартаменти на двох — 10 тисяч, на чотирьох — 11,8 тисячі. Користування спа-центром — 790 гривень (якщо не поселяєшся в готель). Окремі готелі пропонують гостям «комплімент» — частування стравами на грилі.

«За додаткову плату гостям пропонують рафтинг — сплав гірською річкою, — веде далі Василь Онутчак. — А також кінні прогулянки, екскурсії на гору Маковицю, стежкою Довбуша, до водоспадів «Дівочі сльози» і «Гук».

«Фішка» Яремча — босонога стежка протяжністю 800 метрів. Це спеціальний прокладений у лісі маршрут доріжкою з піску, каміння, тирси, моху, хвої, шишок, пеньків і глини, — аби зняти з ніг утому. Зауважила, від охочих пройтися цією стежкою немає відбою.

«У Карпатах потребує покращення майже уся інфраструктура, — додав готельєр і ресторатор із Яремча Іван Гаврон. — Треба ще відремонтувати кілька автошляхів. Чомусь не курсує потяг із Івано-Франківська до австрійського Відня. Цим потягом до Яремча приїжджали багато туристів, тож його варто відновити».

Схожі новини