Передплата 2024 «Добрий господар»

У "Слузі народу" вважають за доцільне просування інтересів України в ПАРЄ без акценту на присутність там РФ

  • 05.08.2019, 16:38
  • 528

Завдання української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) - просування інтересів України, не варто акцентувати увагу, бере участь чи ні в роботі цієї організації російська делегація, наголошує майбутній народний депутат від партії "Слуга народу", дипломат Богдан Яременко.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна»

«Наше завдання — не у виключенні Росії, а пропонування своїх позицій, просування тих резолюцій, які відповідають інтересам України. Ми на цьому і зосередимося — це можна робити і з Росією (делегацією РФ в ПАРЄ — Ред), і без Росії», — сказав Яременко в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, наскільки доцільно призупинити роботу української делегації в ПАРЄ у відповідь на рішення щодо повернення делегації РФ у ПАРЄ, як про це заявляли деякі українські парламентарі.

Він зазначив, що Рада Європи «поставила під сумнів відданість принципам», і висловив жаль, що українську позицію підтримує невелика кількість держав. «Значить, ми маємо адаптуватися до ситуації та шукати спосіб просувати свої інтереси. Наш інтерес — не у виключенні Росії, а в консолідації підтримки навколо наших поглядів. Ось цим і займаємося», — зазначив Яременко.

За його словами, «стрельнути собі в ногу завжди можна», але це контрпродуктивно.

Майбутній нардеп зазначив, що українська делегація Верховної Ради восьмого скликання в ПАРЄ «часом свою важливу позитивну роботу неправильно акцентувала, дещо зміщувала акценти з політичною метою».

Яременко наголосив, що ПАРЄ — це той майданчик, де можна і треба домовлятися.

«ПАРЄ — організація парламентів. Там немає якоїсь однієї установки — йди, домовляйся, йди говори — у тебе завжди будуть перемоги і завжди будуть поразки. В одних випадках тебе підтримуватимуть, в інших — ти десь не дотягнеш. Це нормальна робота, і навколо неї не треба істерик», — зазначив політик.

За його словами, Україні потрібна ПАРЄ, оскільки вона встановлює стандарти у сфері прав людини. «І нам ці стандарти потрібно запроваджувати у себе в країні», — наголосив Яременко.

Він також зазначив, що наразі не вирішено, яка саме делегація — парламенту попереднього скликання чи нового — братиме участь в осінній сесії ПАРЄ.

«Це залежить від нашого рішення. Ми можемо підтвердити повноваження старої делегації на осінню сесію. Можемо вже сформувати нову. Все залежатиме від нашого розуміння моменту і доцільності. Адже попередня делегація… має посади в комітетах, і з цієї позиції їй деякі питання вирішувати легше, ніж новій (делегації — Ред), у якої ще немає посад. Якщо будуть такі питання, які важливі, і буде доцільно, щоб брала участь стара делегація, я думаю, що ми можемо собі дозволити залишити її. Якщо ж не буде цих питань, звісно, потрібно, щоб швидше виступала нова, вчилася, боролася за місця», — сказав Яременко.

Схожі новини