Передплата 2024 ВЗ

Росіяни ставляться краще до радянської влади, ніж до нинішнього керівництва РФ

  • 05.08.2019, 13:28
  • 497

Громадяни РФ ставляться до радянської влади кінця 1970-х – початку 1980-х рр. позитивніше, ніж до сучасної російської.

Це випливає з опитування «Левада-центру», проведеного в рамках дослідницької програми «Радянська проста людина», повідомляє УНІАН.

Найпопулярніші судження про радянську владу — близька народу (29% опитаних), сильна, міцна (25%) і справедлива (22%). Водночас, сучасна російська влада сприймається як кримінальна, корумпована (41%), далека від народу, чужа (31%) і бюрократична (24%).

Соціологи відзначають, що такий розклад зберігався навіть у найсприятливіші для влади роки. Приміром, у 2008 році, коли суспільство перебувало на піку задоволеності економічним становищем і було охоплено патріотично-мілітарною гордістю після війни з Грузією. Тенденція простежувалася і у 2015−2016 рр., в період кримської мобілізації, патріотичної ейфорії і найбільшої задоволеності діяльністю влади.

Директор «Левада-центру» Лев Гудков пояснив, що використаний у дослідженні метод дозволяє виявити приховані установки і уникнути підстроювання під «правильну думку». Респондент вибирає з великої кількості визначень ті, які відповідають його уявленням про об'єкт. Стійкість подібних думок свідчить про те, що мова йде про «структуру уявлень, які глибоко лежить у масовій свідомості», зазначає соціолог. У квітні повідомлялося, що 70% росіян позитивно оцінюють роль Сталіна в історії країни, майже половина — готові виправдати репресії сталінської епохи.

Схожі новини