Передплата 2024 «Добрий господар»

Безкоштовна комуналка для пенсіонерів: чи реально втілити "обіцянку" Зеленського в життя та чи витримає бюджет України нові пільги

  • 05.08.2019, 10:13
  • 1 083

Народ обговорює заяву президента про те, що пенсіонери старше 70 років можуть бути повністю звільнені від оплати компослуг.

Одні підтримують ідею, інші виступають проти, стверджуючи, що серед 70-річних є цілком забезпечені люди. В Офісі президента кажуть, що пропозиція вивчається.

Хто може претендувати на безкоштовні «воду, газ і світло» і наскільки це посильно для держбюджету, пише сайт «Сьогодні».

Кому допомагають

За 6 місяців 2018 р. призначені субсидії 2,803 млн домогосподарств (19%). Поки не почався опалювальний сезон, держдопомогу отримують 2,061 млн сімей — це на 28% більше, ніж рік тому. У Мінсоцполітики прогнозують, що в жовтні — листопаді субсидіантів може стати більш 3 млн сімей. Нагадаємо, в цьому році в держбюджеті закладено 55 млрд грн на держдопомогу тим, хто сам не може оплатити «комуналку». 62% одержувачів субсидій — городяни, 38% - селяни. Середній розмір доплати в червні склав 116,4 грн (на 15,6% більше, ніж рік тому). Городяни отримують в 5,2 рази більше, ніж селяни — відповідно 115 і 28 грн. Але, за словами експертів в сфері ЖКГ, ситуація зміниться на протилежну в опалювальний сезон, оскільки держдопомога на опалення газом в селах в рази більше, ніж в містах. Найвищі субсидії зараз у Києві — 308 грн, найнижчі — на Черкащині — 54 грн. Найбільше субсидіантів на Полтавщині — 152 тис. сімей (25,7%), найменше — в Закарпатті, всього 20 тис. сімей (6%).

Кому допоможуть

В Україні проживає 4,6 млн осіб старше 70 років, з яких близько 200 тис. отримують субсидії. В Офісі президента уточнили, що питання вивчається: скільки може бути претендентів на безкоштовні компослуги, яку суму потрібно закласти на це в бюджет. Отримають пільгу тільки ті, у кого великий стаж, а доходи на людину не перевищують прожмінімум для непрацездатних (1564 грн). Також, якщо зміни в порядок призначення субсидій візьмуть, то безкоштовною для таких людей буде не вся «комуналка», а тільки в межах соцнорм. Наприклад, по опаленню це 48,87 кв. м, по холодній воді — 2,4 куб. м. на особу в місяць, по гарячій — 1,6 куб. м. Коли нововведення почне діяти, поки невідомо. Експерти скептично оцінюють цю ініціативу.

«У цьому році точно не буде, так як в бюджеті не передбачено фінансування, — каже експерт з ЖКГ Андрій Никончук. — Треба дочекатися проекту держбюджету на 2020 рік і, виходячи із закладених в нього сум на «безкоштовну «комуналку», можна буде оцінити, кого ця норма торкнеться».

А виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин сумнівається, що ідея буде реалізована:

«В органах влади вже говорять про те, що кількість субсидіантів виросте з осені ще на 1 млн сімей (+35%). З чого я роблю висновок, що з МВФ, який в цьому році може дати нам транш для утримання курсу гривні, не вдасться домовитися про заморожування цін на газ для населення на нинішньому рівні (7,17 грн/куб. м). Ціна газу взимку може бути близько 12 грн / куб. м, а значить, опалення і гаряча вода вода подорожчають приблизно на 40%. У цій ситуації передвиборчу популістську ідею з безкоштовною „комуналкою“ відкладуть надовго, якщо не назавжди».

А може не дадуть нікому

Може трапитися, що претендентів на безкоштовну «комуналку» взагалі не виявиться. Це можливо при тих умовах відбору, про які говорив президент: вік 70 і більше років, 40 років трудового стажу, доходи не вище 1564 грн (ПМ для непрацездатних). Як роз'яснили нам у Пенсфонді України, тим, кому зараз 70 років і більше, пенсія розраховувалася за старими нормами закону до трудового стажу: мінімум 25 років офіційної роботи для чоловіків і 20 років для жінок. Навіть якщо людина отримувала тоді мінімальну зарплату і їй нарахували мінімальну пенсію, то все одно призначені доплати за понаднормовий стаж (10−15 років). Тому пенсія у таких людей однозначно виходить більше, ніж 1564 грн. Вони можуть претендувати на субсидію, але не потрапляють під президентські критерії бідності.

Схожі новини