Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені б'ють на сполох через глобальне потепління: у Гренландії за день розтанули рекордні 11 мільярдів тонн льоду

  • 02.08.2019, 17:15
  • 1 041

На острові зафіксована аномально висока температура.

У Гренландії за один день розтануло 11 мільярдів тонн льоду — це рекордна кількість за всю історію спостережень.

Про це CNN повідомила учений-кліматолог Рут Моттрам з Данського метеорологічного інституту, передає ТСН.

Рекордне скорочення знаменитого гренландського крижаного щита було зафіксовано в четвер, 1 серпня. За добу розтануло 11 мільярдів тонн — це еквівалент 4,4 мільйона олімпійських басейнів.

Як пояснила Моттрам, зазвичай щит через високі температури починає танути в кінці травня. Проте 2019 року процес стартував ще в квітні і до липня значно прискорився. Так, лише за один цей місяць розтануло 197 мільярдів тонн льоду. Це майже втричі більше звичних 60−70 мільярдів тонн, уточнила вчена.

Моттрам додала, що 2 серпня в Гренландії на висоті 3 тисячі метрів над рівнем моря була зафіксована рекордно висока температура — 2,7 градуса Цельсія.

За оцінками вчених, тільки через танення гренландського крижаного щита цього року рівень світового океану підвищився на півміліметра. За прогнозами вчених, до кінця століття ця позначка може піднятися на кілька метрів.

Нагадаємо, починаючи з 1980-х років, швидкість танення Гренландського льодовикового щита збільшилася в шість разів. А за останні десять років кількість льоду, який він втратив, досягло небачених масштабів.

Схожі новини