Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Масштабні лісові пожежі у Сибіру: дим уже досягнув США і Канади

  • 01.08.2019, 17:58
  • 590

У Сибіру тривають лісові пожежі, які вже поширилися на три мільйони гектарів (це майже як площа Бельгії).

Дим від них уже досягнув Аляски й деяких районів західного узбережжя Канади. При цьому у Росії вважають пожежогасіння лісів у Сибірі «безглуздою і шкідливою» боротьбою і вважають це «звичайним природним явищем», повідомляє Громадське.

Про поширення диму повідомили у NASA з посиланням на дані супутників.

Фахівець з вивчення атмосфери Центру космічних польотів імені Годдарда Колін Сефтор зазначив, що дим дістався до канадського Ванкувера і американського Сіетла. Ще частина поширилася над східною частиною Тихого океану.

У «Роскосмосі» повідомили, що передали рятувальникам інформацію про ситуацію на майже 2 мільйонах квадратних кілометрів у регіоні.

Заступник начальника центру «Антистихія» МНС Росії Сергій Абанін заявив, що площа пожеж збільшилася через відсутність активних заходів з гасіння більшості загорянь, передає ТАСС.

Найбільші пожежі — 133 пожежі на площі 1,2 млн га — на території Республіки Саха (Якутія). Пожежам у лісах Якутії, Іркутської області і Красноярського краю присвоєно найвищий, п’ятий клас небезпеки. Вони призвели до задимлення і смогу у великих містах — Челябінську, Омську, Новосибірську, Красноярську. У зв’язку з пожежами у Красноярському краї, Іркутській області та частково в Бурятії і Якутії запровадили режим надзвичайного стану. 31 липня до гасіння приступила авіація МНС, а Міноборони направило 10 літаків і вертольотів.

Схожі новини