Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені знайшли село, де жили апостоли Петро і Андрій

  • 01.08.2019, 19:58
  • 688

В ізраїльській Галілеї під час розкопок недалеко від північного берега Галілейського моря науковці знайшли залишки давньої споруди, яку називають Апостольською Церквою.

Про таке повідомляє «НВ» з посиланням на Daily Mail.

Хоча згадки про церкву можна знайти в християнському тексті, датованому ще 725 роком нашої ери, не було ніякого підтвердження її існування, що змушувало дослідників сумніватися в тому, що вона коли-небудь існувала.

Тепер команда з коледжу Кінерет в Ізраїлі і Центру вивчення стародавнього юдаїзму і походження християнства при коледжі Найак виявила те, що може бути першим речовим доказом існування цього храму. Візантійська церква була знайдена неподалік від залишків поселення римської епохи. Це поселення, як вважають вчені, називалося Вифсаїда Галилейська і було батьківщиною апостолів Андрія, Петра і Філіпа.

Нещодавно виявлена церква, як сказав Мордехай Авіам з Кінеретского академічного коледжу, відповідала опису Віллібальда, баварського єпископа Ейхштетта, який відвідав область близько 725 року нашої ери і повідомив, що церква в Віфсаїді була побудована на місці будинку Петра і Андрія.

Хоча дослідники тільки до сих пір розкопали південні кімнати церкви, вони кажуть, що свідчення вказують на те, що вона була частиною монастирського комплексу.

«Ми розкопали церкву всього на одну третину, а може, і трохи менше, але це точно церква. План церкви, візантійська епоха, мозаїчні підлоги, вівтарна перешкода — все, що типово для храму. Між Капернаумом і Курсі є тільки одне місце, де очевидець описав в VIII столітті храм, і ми його виявили», — говорить Авіам.

Експерти впевнені, що наступний сезон розкопок розкриє більше секретів стародавнього місця, і планують повністю розкопати давню візантійську церкву. Вирішальним фактором є те, що в результаті розкопок знайдуть візантійські написи.

Схожі новини