Передплата 2024 «Добра кухня»

Нефьодов анонсував об'єднання усіх митниць України у єдину юридичну особу

  • 01.08.2019, 15:13
  • 472

Глава Державної митної служби Максим Нефьодов розповів, що буде об'єднано всі митниці в єдину юридичну особу для обміну даними та покращення роботи.

Про це він розповів у ток-шоу «Ехо України», повідомляє телеканал «Прямий».

«Кожен громадянин чи бізнесмен, який перетинає кордон і стоїть там в черзі — йому якось все рівно. Він стоїть тому, що програма висить, тому що дорога недобудована, чи тому що люди-корупціонери. А результату все одно нема. Четвертий напрямок — це євроінтеграція. Митниця ж не працює сама по собі. Це ж не орган в собі. З одного боку, митниця однієї країни, а з іншого боку — митниця іншої країни. Треба побудувати взаємообмін інформацією, щоб з Європи не виїжджали „айфони“, а в Україну не в’їжджала керамічна плитка», — сказав Нефьодов.

Він зауважив, що потрібно обмінюватися даними перевірок з митниць.

«Знову-таки, якщо поляки вже відсканували вантажівку — маємо використовувати їх дані. І навпаки. Треба гармонізувати українське законодавство з європейським. Це не тільки питання папірців, а це питання використання спільних стандартів роботи. І нарешті останнє, але дуже важливе — це функціональна перебудова митниці. Бо це, по-перше, об’єднання всіх митниць в єдину юридичну особу. Бо зараз це 26 князівств. Це як феодал часів раннього Середньовіччя. Бо є в кожній області ж своя митниця. Тобто я, знаєте, такий король Франції, який час від часу турбує якихось своїх васалів, збирає, і кожен з них живе по власним законам. І це насправді не жарт», — додав Нефьодов.

Він розповів, що можна один і той самий товар ввозити в одну митницю, і він буде класифікований, наприклад, як годинник, а в іншій митниці — як фітнес-браслет, а в третій митниці — як електронний пристрій чи що «інше».

«А ви ж розумієте, що це все різні вартість і так далі. І, звичайно, стоїть питання функціональної перебудови митниці. Коли ми зараз говоримо про митницю, то ми говоримо тільки про гроші: скільки ж ми отримали в бюджет чи втратили для бюджету і так далі. Але є питання, по-перше, митної безпеки, аби в Україну не потрапляла зброя, наркотики, а з України не вивозилися якісь культурні цінності. І є питання сприяння торгівлі. Нарешті митник має зрозуміти, що він не тільки людина «не пущать», збирати гроші і так далі, а все-таки має бути нормальний баланс між тим, що «білий» бізнес має працювати, створювати робочі місця, платити податки і так далі. А «чорний» бізнес має «не пущать», — завершив Нефьодов.

Схожі новини