Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів’яни усім миром боронять історичну віллу на Сахарова, 52

Міський голова Львова Андрій Садовий зупинив рішення виконкому Львівської міськради щодо будівництва офісного центру на місці вілли Терлецького на вулиці Сахарова, 52

«У п"ятницю, 2 серпня, після обіду проведемо виїзне засідання виконкому там на місці з залученням додаткових експертів та всіх небайдужих», — повідомив мер.

Тема подальшої долі вілли львівського мецената-українця Михайла Терлецького стала для львівської громадськості топовою після того, як виконком ЛМР 26 липня прийняв рішення її знести і погодив будівництво на її місці офісного центру на розі вул. Сахарова та Горбачевського (біля відпочинкового комплексу «Медик»). Після цього піднявся шквал обурення серед небайдужих львів’ян. Була зареєстрована петиція щодо збереження будинку Терлецького. За три дні вона набрала необхідних 500 голосів, відтак це питання мають винести на розгляд сесії Львівської міськради.

І хоча будинок не внесений у реєстр пам’яток архітектури, він є вагомою частиною історії Львова. Львовознавці встановили, що імовірними його авторами є видатний архітектор Юліан Захаревич і будівничий Іван Левинський. Віллу збудували в 1907 році. 1920 року її придбав львівський фармацевт, підприємець та меценат Михайло Терлецький. Він був єдиним українцем, який мав власну аптеку у Львові — «Під чорним орлом» (зараз відома усім, як славнозвісна «Аптека-музей», що на площі Ринок). Саме завдяки Михайлові Терлецькому на початку ХХ ст. ця аптека стала культурним осередком для зустрічей української еліти в умовах польської експансії.

У 1990-х роках віллу на Сахарова, 52 викупила телекомунікаційна компанія «Фарлеп» (сьогодні Vega) і перебудувала під офісний центр. Зовні перебудова будинок майже не зачепила, він досі зберігає свою історичну привабливість і цінність.

Майбутній офісний центр, який виконком постановив «вліпити» замість історичної вілли, являє собою, згідно із проектом, триповерховий скляний офіс із підземним паркінгом. За інформаціє ZAXID.NET, будувати цю споруду хоче ТзОВ «Інсула Інвест», засновником якого є львів’янин Олександр Берба. До квітня 2019 року Олександр Берба був керівником відомої львівської будівельної компанії «Avalon Inc». Нині Берба є серед засновників ЖБК «Авалон комфорт-6». Власником компанії «Avalon Inc» є львівський бізнесмен та депутат Львівської міськради Григорій Козловський.

Схожі новини