Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Журналісти розповіли, чому учасники протесту в Гонконзі надихаються українцями

Повстання, що почалося з того, що люди марширували, співали в піднесеному настрої, переростає в щось, що частіше визначається насильством, жорстокістю поліції, війною пропаганди і навіть нападами бандитів - це траєкторія українського Євромайдану.

Її зростаючі паралелі з власною боротьбою протестуючі Гонконгу відчувають все частіше, пише в своїй статті гонкогський репортер і редактор Quartz Ізабелла Стеджер, передає УНН.

«Хоча в останні кілька років стався спалах народних повстань по всьому світу, від Близького Сходу до Судану і Пуерто-Ріко, лише деякі викликали резонанс з гонконцями так, як проєвропейські антиросійські протести 2014 року в Україні», — пише автор статті.

Так, за її словами, повстання на Майдані, що відбулось лише за кілька місяців до початку «революції парасольок» в Гонконзі в 2014 році, стало зручним орієнтиром для тих, хто протестував у Гонконзі, а за п'ять років по тому, коли в Гонконзі виникла набагато більша волатильність рух опору, досвід України здається ще більш знайомим і повчальним.

Фільм «Зима у вогні», номінований на Оскар в 2015 році і присвячений протестам на Майдані, став однією з центральних тем для багатьох протестувальників у Гонконзі.

Стеджер наводить як приклад адміністратора сторінки Facebook «Resistance Live Media», на якій часто публікують новини про протести в Гонконзі, Лі Нгао, недавно розмістив фільм на своїй сторінці.

«Протестувальники в Гонконзі зацікавлені в Майдані, тому що він для них просвітницький і освітній. Це Давид проти Голіафа. Протестуючі в Гонконзі дійсно захоплюються українцями за їх стратегію і непохитний дух опору», — написав Лі.

Так само автор статті наводить слова експертів, згідно з якими і Росія, і Китай використовують аналогічну насильницьку тактику для залякування протестуючих.

«Брутальні епізоди з інциденту, що стався на початку цього місяця, коли збройні головорізи в білому били людей на приміській залізничній станції, здавалися шокуюче знайомими прихильникам східноєвропейських справ. Багато порівнювали його з „тітушками“ — терміном, який українці використовували для позначення молодих спортсменів, які, як вважається, були найняті державою для нападок на демократичних протестуючих і журналістів», — пише автор статті.

Інші, за її словами, бачать схожість навіть на детальному рівні — наприклад, між тим, що Євромайдан починався як мирний і навіть надихаючий студентський протест.

Наразі, принаймні, одна з ключових речей, які відрізняють два протестних рухи — це відсутність насилля зі смертельними наслідками у Гонконзі, зазначила в той же час Стеджер.

«Протести у Гонконзі на 90% схожі на українські. Єдина відмінність полягає в тому, що вони ще не використали справжні кулі в Гонконзі», — цитує вона користувача Facebook з ніком Zuki Po.

Однак, прогнозує Стеджер, протести в Гонконзі, які неминуче перетворюються на вуличні бої з поліцією, без видимого політичного рішення будуть тільки посилюватися.

Як повідомлявлося, в цю неділю влада Гонконгу посилила заходи безпеки і випустила сльозогінний газ біля головного представництва Китаю.

Схожі новини