Передплата 2024 «Добрий господар»

«Те, що ми куштували, варте зірки Мішлена»

На Львівщині встановили новий варениковий рекорд України

Утретє у Радехові, що на Львівщині, гучно пролунав найсмачніший західноукраїнський фестиваль — «Куховарня RadoFest». За два дні туди завітали понад 20 тисяч гостей із Львівської та сусідніх областей. Були навіть гості з Польщі, а також із Вижниці Чернівецької та Верховини Івано-Франківської областей.

Під час фестивалю встановили новий рекорд України у номінації «Найбільша кількість начинок вареників». Рекорд зафіксував і оголосив представник Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський. «Те, що ми куштували, варте зірки Мішлена», — зазначив він. Сертифікат про рекорд отримала Юлія Кулич — організаторка фестивалю, керівниця ГО «Наша куховарня RadoFest». Зазначимо, що попередній подібний рекорд належав Михайлові Поплавському, який приготував тільки 25 начинок.

Під час приготування національної української страви понад 30 місцевих господинь із Радехівщини використали 50 різноманітних начинок — з квасолею, домашнім сиром, картоплею, печерицями, сухофруктами і навіть з квашеними огірками та оселедцем.

До речі, саме вареники із квашеними огірками припали до смаку гостям фестивалю. Як розповіла організаторка фестивалю Юлія Кулич, готувала їх голова Радехівської районної ради Марія Климочко. Юлія Кулич зазначає: «До того ні я, ні голова райради, не пробували таких вареників. А вийшли вони насправді чудово. Ми навіть не сподівалися, що це так смачно. Обов’язково скуштуйте».

Рецепти 50-ти начинок формувала спеціальна внутрішня фестивальна експертна комісія, а потім їх готували місцеві господині. Господині зі села Немилова (входить до складу Радехівської ОТГ) Лесі Поплавській випав готувати рецепт вареників із начинкою з баклажанами і капустою. «Досі не готувала таких вареників. Здебільшого для своїх хлопців готую традиційні для нашого краю вареники з картоплею, картоплею і сиром, з капустою, з гречкою і сиром. Коли мені сказали приготувати вареники з баклажанами і капустою, то була в шоці», — розповідає жінка, а також ділиться рецептом приготування. Для цього треба один баклажан запекти в духовці, потім очистити від шкірки і нарізати дрібненькими шматочками. Натушкувати капусти. Перекласти баклажан у сковорідку, додати до нього три столові ложки тушкованої капусти і долити одну ложку томатної пасти, розведеної у воді. Тушкувати до однорідної маси, вистудити. Леся Поплавська не думала, що з цього щось вийде, але вийшла така смакота!

Родзинкою цьогорічного фестивалю стала нова локація — музей просто неба «Вишиванкова країна», у межах якої на площі довжиною понад 75 метрів відбувся показ унікальних автентичних вишиванок Радехівщини. Там радехівчани представили різноманіття всього, що зараз зберігається у шкільних і клубних музеях та приватних колекціях. Найстаршій експонованій вишиванці — 114 років. Локація, започаткована цьогоріч, стане традиційною, обіцяють організатори.

Упродовж двох днів гостям фестивалю презентували насичену музичну програму за участі відомих українських естрадних гуртів. Однією з основних подій фестивалю став великий фольк-концерт за участі гостей з Вижниці та Верховини. Вони привезли фольклор, відмінний від того, який звикли чути на Львівщині, а також частували стравами свого краю.

Фестиваль відгримів, але організатори не заспокоюються і готуються до чергового дійства, яке чекатиме гостей на центральній площі Радехова наступного року.

Схожі новини