Передплата 2024 «Добра кухня»

В ОБСЄ заявили росЗМІ, що "мовний закон" в Україні порушує права нацменшин

  • 29.07.2019, 10:15
  • 939

Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєр заявив, що мовна політика, яка склалася в Україні, порушує права нацменшин, а також додає елементи дискримінації.

Про це він заявив в інтерв’ю російській федеральній газеті «Известия», опублікованому в понеділок, пише УНН.

Верховний комісар ОБСЄ назвав реалізацію рекомендацій Ради Європи однією з наявних сьогодні проблем. «Наприклад, це стосується поділу між мовами Євросоюзу і всіма іншими. Така класифікація говорить про те, що по відношенню до різних нацменшин проводиться нерівна політика, а це вносить елементи дискримінації», — зазначив Заньєр, відповідаючи на питання про розбіжності, які виникли навколо використання російської мови в Україні.

Заньєр зазначив, що прийнятий нещодавно закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», в тексті якого нічого не сказано про захист мов національних меншин, «взяли без консультацій з представниками меншин». Верховний комісар ОБСЄ також додав, що всі питання, що стосуються використання державної мови в Україні, вирішуються «досить жорстко» — покаранням.

За його словами, підрозділ ОБСЄ, що займається темою мовної політики, працює над усуненням деяких спотворень в раніше прийнятому законі, тому вважає розумним створити механізм систематичного взаємодії. Він зазначив, що цей механізм «дозволив брати до уваги занепокоєння національних меншин».

Говорячи про нібито «мовну автономію Донбасу», верховний комісар ОБСЄ зазначив, що якщо сторони конфлікту дійдуть згоди, то підрозділ ОБСЄ готовий сприяти врегулюванню питань з мовної тематики, а також забезпечити необхідну експертизу.

Схожі новини