Передплата 2024 «Добрий господар»

Засідання Синоду ПЦУ: про що говорили

  • 27.07.2019, 17:15
  • 592

Сьогодні в Конгрегаційній залі Київської православної богословської академії під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Говорили про тривале насильство російської окупаційної влади проти Православної Церкви України в Автономній Республіці Крим, передає УНН із посиланням на прес-службу ПЦУ.

Як повідомили у прес-службі, у засіданні взяли участь всі члени Синоду окрім Почесного Патріарха Філарета (без поважної причини) та архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона (з поважної причини).

Під час засідання Священний Синод розглянув низку актуальних питань та ухвалив рішення — висловити рішучий протест та глибоке обурення триваючим насильством російської окупаційної влади проти Православної Церкви України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

«Висловити рішучий протест та глибоке обурення триваючим насильством російської окупаційної влади проти Православної Церкви України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, що протягом останнього часу виявилося у цілеспрямованому пошкодженні й розграбуванні будівлі та майна кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги та Управління Кримської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у м. Сімферополі, у створенні перешкод для доступу духовенства і вірних до храму та єпархіального управління. Православна Церква України вкотре вимагає від Російської Федерації припинити свідоме порушення в окупованій А Р Крим та м. Севастополі одного з основоположних прав людини — права на свободу совісті та віросповідання.

Нагадати особам, безпосередньо причетним до насильницьких дій проти кафедрального храму Кримської єпархії УПЦ (ПЦУ), зокрема діячам російських «судів», «судовиконавцям», а також співробітникам окупаційного «міністерства майна», що їхні дії є не лише злочином за людським законом, але тяжким гріхом святотатства і плюндруванням освяченого дому Божого.

Закликати українську та міжнародну спільноту вимагати від Росії припинити порушення прав української православної громади Криму, а винних — притягати до відповідальності, включно з посиленням міжнародних санкцій проти Російської Федерації та проти конкретних посадових осіб «суду», «судовиконавців», «міністерства майна» та інших, безпосередньо причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованій Автономній Республіці Крим", — йдеться у повідомленні.

Крім того, під час засідання було вирішено утворити Православний румунський вікаріат Української Православної Церкви (Православної Церкви України) для релігійних організацій (релігійних громад та монастирів) в Україні з переважаючим числом етнічних румун.

А ще було вирішено встановити в Православній Церкві України 22 вересня (9 вересня ст.ст.), у день пам’яті святих Богоотців Іоакима та Анни, — День молитви за сім’ю.

Також обговорювались деякі організаційні питання, пов"язані з виконанням раніше прийнятих рішень.

Схожі новини