Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні роковини Скнилівської трагедії - наймасштабнішої катастрофи в історії авіашоу

  • 27.07.2019, 09:51
  • 1 805

27 липня 2002 року на військовому аеродромі Скнилів у Львові сталася катастрофа, яку називають наймасштабнішою на авіашоу в сучасній історії

Літак Су-27, що виконував фігури найвищого пілотажу, несподівано став падати і врізався в натовп глядачів. Тоді загинули 77 людей, 28 із них — діти, понад 350 отримали поранення, у кількох людей діагностували серйозні психічні захворювання, нагадує Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

Ніяких передчуттів не було: люди вірили, що організатори шоу гарантуватимуть цілковиту безпеку, згадує Іван Куц, котрий нині очолює ГО «Скнилівська трагедія», яка об’єднує потерпілих.

Подібне шоу проходило і п’ять років тому, в 1997-му.

«Літак був повністю керований, до кінця, — каже Куц. — Це ж було на висоті 250 метрів, я бачив усе, від початку до кінця!».

Куц того дня втратив половину сім’ї. На авіашоу він пішов із дружиною, 20-річним сином і 13-річною дочкою. Живими залишилися тільки батьки — їхні діти Андрій і Зоряна загинули.

«У справі є слова „біологічна маса“. Це те, що залишилося від наших дітей, від рідних. Це були не люди, це було криваве місиво, — згадує Іван Куц. — Я бачив матір, яка тримала на руках дев’ятимісячну дитину. Так от, голова дитини відкотилася в бік, як капуста, а очі були відкриті. Трупний запах стояв ще довго».

Очевидці також згадують, що найбільше вражало те, що машини швидкої допомоги не пропускали на поле, оскільки спочатку давали «зелене світло»" генеральським автомобілям, які спішно залишали територію катастрофи. Військові зривали з себе погони і навіть гімнастерки: ймовірно, боялися, що люди будуть їх бити, звинувачувати в події.

Схожі новини