Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Віддати наші території під контроль Росії - це капітуляція, а не мир", - Петро Порошенко

Віддати українські території на Сході під російський контроль - це не перемир'я а капітуляція, на яку Україна не може погодитись

Про це в інтерв'ю телеканалу ZDF розповів п'ятий президент України Петро Порошенко.

«Рішення має бути знайдене на основі Мінських угод. Але які чотири головні моменти Мінських угод? Пункт 1: виведення російських військ. Без цього нічого не відбудеться. Пункт 2: Важке і артилерійське озброєння Росії потрібно відкликати. Пункт 3: Незаконні збройні формування повинні бути роззброєні. Без цього нічого не можна робити далі. І пункт 4: Ми повинні отримати повний контроль над усім українсько-російським кордоном», — наголосив Порошенко.

Він переконаний, що встановити перемир’я або залишити українські території під російським контролем не означало б настання миру, це було б капітуляцією.

«Але капітуляція для України неприйнятна. Моя пропозиція була дуже простою і зрозумілою: нехай Рада Безпеки ООН приймає рішення і використовує миротворців під мандатом ООН для захисту всіх прав людей, які зараз живуть на окупованих територіях і страждають від російської окупації. І під час розгортання миротворців ми організовуємо все для політичного вирішення невирішених питань — за вільні і чесні вибори — відповідно до українського законодавства», — додав п'ятий президент.

Порошенко наголосив, що ключ до миру не в руках пана Зеленського і навіть не в руках Порошенка.

«На жаль, ключ до миру лежить у руках Путіна в Кремлі. Тому ми повинні об’єднатися для здійснення тиску у вигляді санкцій, які змусять Путіна повернути мир в Україну. І є дуже просте рішення (звернення до Путіна): Приберіть свої війська з нашої землі!», — зауважив він.

Схожі новини