Передплата 2024 «Добра кухня»

ГПУ розслідує втручання Окружного суду в роботу влади, готові підозри

  • 26.07.2019, 15:42
  • 851

Управління спецрозслідувань ГПУ створило спільну слідчу групу з СБУ і НАБУ. Певний час відбувалося документування протиправних дій, які вчиняються в Окружному адмінсуді Києва.

Керівник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявляє про підготовку повідомлення про підозри керівництву і ще 4 суддям Окружного адміністративного суду Києва через втручання у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.

Як передає УНІАН, про це він повідомив на спільному з директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником брифінгу в Києві.

За словами Горбатюка, в ході розслідування злочинів під час Майдану також ведеться слідство щодо прийняття незаконних, завідомо неправосудних рішень судами як щодо протестувальників, так і щодо заборони проведення мітингів у той час.

«В ході розслідування того кримінального провадження перевірялися на причетність до вчинення цього злочину, і продовжується ця робота, судді Окружного адміністративного суду міста Києва. Під час розслідування були отримані дані, що і на сьогоднішній день вчиняються ряд злочинів, пов’язаних із втручанням в діяльність суду, корупційні злочини», — заявив Горбатюк.

Він зауважив, що Управлінням спецрозслідувань Генпрокуратури було створено спільну слідчу групу з СБУ і НАБУ та впродовж певного часу відбувалося документування протиправних дій, які вчиняються по теперішній час в Окружному адмінсуді.

«Встановлено, що відбувається системне втручання в розгляд справ зі сторони в першу чергу керівництва цього суду, але не тільки в розгляд справ, але і в діяльність інших вищих органів державної влади, у тому числі і Конституційного суду, міністерств, відомств, судів, що фактично становить загрозу національній безпеці, тому що в позасудовому процесі, фактично в ручному режимі приймаються рішення судами», — сказав Горбатюк.

«На сьогоднішній день за результатами зібраних доказів у справі слідчими та прокурорами підготовлено проект повідомлення про підозру стосовно керівництва та 4 суддів Окружного адміністративного суду саме за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організації прийняття завідомо неправосудних рішень», — наголосив Горбатюк.

За його словами, рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших членів ВККС, не дивлячись на те, що начебто були оголошені якісь конкурси, приймалися в ручному режимі.

«Проекти повідомлення про підозру на сьогоднішній день направляються керівництву ГПУ для прийняття відповідного рішення… Повноваження (підписувати підозри — УНІАН) мають або заступники генпрокурора, або генпрокурор», — додав Горбатюк.

Як повідомлялося раніше в Окружному адміністративному суді Києва проводяться обшуки.

Схожі новини