Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія запропонувала Україні транзитний контракт для будівництва обхідних газопроводів

  • 26.07.2019, 14:23
  • 549

Росія хоче збільшити потужність постачання із запуском "Північного потоку-2", і почати поставки до ЄС через Чорне море по "Турецькому потоку", що призведе до скорочення транзиту через Україну.

Москва буде домагатися від Києва укладення короткострокового договору на транзит газу в Європу після 2019 року, сподіваючись виграти час для завершення будівництва газових магістралей, що йдуть в обхід України.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на чотири джерела, які знайомі з планами російської сторони. — УНІАН

«Короткий договір дозволить Росії добудувати інфраструктуру, необхідну, щоб позбавити Україну статусу основного транзитера російського газу, і скоротити необхідність в укладенні довгострокового договору», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що укладення транзитного договору ускладнене політичним конфліктом між Києвом і Москвою, судовими суперечками між російським газовим холдингом «Газпром» і українською енергетичною компанією «Нафтогаз», а також незавершеним відділенням оператора української ГТС від «Нафтогазу».

«Крім того, Москва заявляла, що переговори по транзитному контракту з Україною можуть пройти тільки після формування в країні нового парламенту та уряду, однак і цей процес ще не закінчений», підкреслює видання.

На переговори чинить тиск і загроза санкцій США, які можуть торкнутися підрядників «Північного потоку-2».

Росія планує вдвічі збільшити потужність північноєвропейського транзитного маршруту із запуском «Північного потоку-2», і почати поставки до ЄС через Чорне море «Турецьким потоку», що поступово призведе до скорочення транзиту через Україну.

«Україна хотіла б довгостроковий договір, 10-річний. Нам це невигідно, нам би вистачило і року, щоб ми зібралися з силами та запустили всі ці потоки», — повідомило Рейтер джерело, яке знайоме з переговорами Росії та України.

Європейське джерело та два інших, що знайомі з планами «Газпрому», підтвердили позицію Москви. Газпром та Міненерго Р Ф відмовилися від коментарів.

Європейський Союз, посередник у газових переговорах між Москвою і Києвом, запросив обидві сторони на новий раунд переговорів 16 вересня, сказали джерела. Сторони вже проводили кілька зустрічей, на яких не знайшли прийнятного для всіх рішення про контракт на транзит.

Схожі новини