Передплата 2024 ВЗ

“Оголошую полювання на цих “художників”!

Так відреагував на знищені брами у центрі Львова речник патрульної поліції Львівщини Мар'ян Шпитак

Львів потерпає від вандалів, які псують пам'ятки архітектури. Часто у поле зору так званих графітників потрапляють щойно відреставровані будинки, брами… Так, нещодавно горе-художники буквально знищили чотири відновлені брами! Проте міська рада не реагує належним чином на цей вандалізм…

«Усі ці чудові брами відреставровані за програмою співфінансування за кошти городян. І понищені також не туристами, — написала на своїй сторінці у фейсбуці начальник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. — Цікаво, що при тому думали ці райтери, чи не „ми їх сдєлалі“, якщо взагалі щось думали».

Різко відреагував на вандалізм і речник управління Патрульної поліції у Львівській області Мар'ян Шпитак: «Відреставровані брами дійсно круто виглядають… І ось з'явилося повідомлення, що мала шпана понищила ці двері, — пише на своїй сторінці у фейсбуці пан Шпитак. — Я звернувся до всіх командирів батальйонів патрульної поліції — взяти цю ситуацію на контроль. Якщо ви стали очевидцями такої події — дзвоніть на 102, після цього напишіть і мені у соцмережі. Я оголошую полювання на цих «художників».
І навіть не вздумайте мені знову писати, що це самовираження, бо особисто я, якщо побачу таке, то забуду про те, де я працюю, і буде в ЗМІ повідомлення: «Речник патрульної поліції розмалював дітей балончиком»…

Нагадаємо, у Львові впродовж 2009−2017 років діяв проект ʺМуніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львоваʺ (GIZ). У межах цього проекту за співфінансування німецького товариства, міської ради та мешканців було відреставровано 148 історичних брам.

Реставрація брам продовжується і тепер. Цим займається ЛКП «Археологічно-архітектурна служба міста Львова». В середньому реставрація однієї брами коштує близько 50 тисяч грн. Однак, як розповів журналісту «ВЗ» голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк, на жаль, штрафів за таке порушення у нас не передбачено… «На усі пошкодження має реагувати управління охорони історичного середовища, складати протоколи і подавати до суду. На жаль, вони цього не роблять», — каже пан Салюк.

Відреагували на знищені брами і дописувачі у соцмережах. «У графітників є чіткі поділи на „crew“ і кожен такий „tag“ є персональним, це як підпис. Ці команди можна позбирати і провести профілактику. Не потрібно зразу карати, а просто обговорити. Старші з них роздадуть команди молодшим і це буде половина роботи… Бо бувають ще зальотні графітники», — йдеться в одному дописі.

До слова, нещодавно у Празі поліцейські затримали двох туристів, які взялися розмалювали Карлів міст. Вандалів помітили місцеві мешканці та одразу викликали копів. Ті схопили хуліганів на гарячому — із балончиками, а руки їхні були у синій фарбі. Тепер чоловікам загрожує три роки в'язниці (!), а міст найближчими днями приведуть до ладу реставратори…

Схожі новини