Передплата 2024 «Добра кухня»

У партії "Слуга народу" виступили за російську мову

  • 23.07.2019, 19:36
  • 1 051

Глава партії "Слуга народу", що перемогла на позачергових виборах в Раду, Дмитро Разумков вважає можливим діалог про більш глибоке використання російської мови на Донбасі.

Про це він сказав в інтерв'ю «РБК-Україна», підкресливши, що питання про єдину державну мову в країні — українську — не обговорюється. — повідомляє OBOZREVATEL.

«Єдині червоні лінії, які були накреслені й озвучені президентом, це те, що єдиною державною мовою в нашій країні є українська мова. Це ми не обговорюємо», — сказав Разумков.

«Те, що може бути діалог щодо глибшого використання російської мови, чим на інших територіях країни, — так, це можливо», — зазначив політик.

Він додав, що це відповідає Європейській хартії про мови і не суперечить українській Конституції.

Відповідаючи на запитання журналіста про «закон Ківалова-Колесніченка» в 2012 році, Разумков заявив:

«Це була не спроба знайти точки, за якими можна об'єднати суспільство, а це, на жаль, використовували як точку, навколо якої можна зібрати свій електорат».

Пропозиція про російську мову на Донбасі наразі, в стані війни, за словами глави партії, не має нічого спільного зі скандальним законом 2012 року.

«Тут зовсім інші завдання стоять, щоб закінчилася війна, щоб реінтегрувати людей, які живуть там, а це один із шляхів вирішення цієї проблеми.

Я вам зараз не можу запропонувати широкий перелік опцій, які ми можемо імплементувати, на жаль. Але я думаю, що на якийсь діалог ми повинні будемо йти. Це не порушує національні інтереси й у жодному разі не ставить під сумнів питання про державну мову", — сказав Разумков.

Нагадаємо, скандальний «закон Колесніченка-Ківалова» передбачав, що якщо число носіїв регіональної мови на певній території становить не менше 10% від загальної чисельності населення, ця мова може використовуватися в роботі місцевих органів самоврядування та офіційному документообігу нарівні з державною.

28 лютого 2018 року Конституційний суд України скасував дію цього закону, визнавши його неконституційним.

Схожі новини