Передплата 2024 ВЗ

Супрун назвала корисні альтернативи шкідливому варенню

  • 23.07.2019, 16:36
  • 783

Міністерство охорони здоров'я України не радить варити варення, а закликає підійти до заготівель на зиму з користю для здоров’я

Про це очільниця МОЗ Уляна Супрун повідомила у Facebook.- йдеться на Еспресо.TV

Вона розповіла, що класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 г варення — половина оптимальної денної норми цукру.

Супрун назвала альтернативи варенню: заморозка, сушка, приготування пастили.

Якщо ви хочете зберегти ягоди цілими, то розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно запакуйте. Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі чи пакетах. Заморожування зберігає майже ¾ біоактивних сполук ягід.

Сушка добре підходить для яблук, груш, диких абрикосів, слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини. Сушити слід в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. Якщо ви сушите на сонці, подбайте про захист фруктів від мух. Сушку зберігайте у мішечках із натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.

Пастила це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий на пектин, тож глікемічний індекс його менший, ніж в цукерок, а нутрієнтів значно більше. Пастила може зберігатися до півроку в папері і закритій тарі, то ж це компактно.

Рецепт:

зробити фруктово-ягідне пюре, довести його до кипіння на 1 хвилину, намазати тонким шаром на пергамент, висушити в духовці чи сушарці, а потім згорнути і запакувати у пергамент. Робіть пастилу із яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею.

Схожі новини