Передплата 2024 «Добра кухня»

“Океан” мозаїки “втопили” екскаватором...

Підприємцю, який “ремонтував” будівлю, скасовано містобудівні умови. А Інспекція держархбудконтролю оштрафує порушника “за повною програмою”

Варварська реконструкція магазину «Океан», яка призвела до знищення унікальної «рибної» мозаїки авторства відомого митця Володимира Патика, зібрала позачергове засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. Чиновники одноголосно скасували компанії «Ріел-естейт груп» містобудівні умови на реконструкцію будівлі. Нагадаємо, представники компанії обіцяли зберегти автентичну мозаїку на фасаді оновленого магазину. Однак слова не дотримали…

«Звернулися до Держархбудінспекції, щоб скасувати дозвіл на початок будівельних робіт. Вимагаємо призначити штраф максимального розміру за акт вандалізму, — заявив міський голова Львова Андрій Садовий. — Штраф має бути таким, щоб усім на майбутнє відбити будь-яке бажання йти на подібні речі. Звертаємося до депутатів міської ради, щоб розірвати угоду оренди. Адже у проєкті йшлося про реконструкцію. Усе зроблено з порушеннями законодавства, моралі й здорового глузду. Забудовнику затьмарили розум гроші й бажання швидко заробити».

Працівники Держархбудконролю у Львові проінспектували скандальний об’єкт. Як сказав «ВЗ» начальник юридичного відділу Держархбудконролю у Львові Святослав Кіндратів, перевірка триватиме до 31 липня 2019 року, після цього буде призначено штраф і, можливо, буде скасовано дозвіл на будівельні роботи. Уточнюю, на яку суму можуть покарати порушника. Чиновник відповів — на сто тисяч гривень. Смішна сума за знищення унікальної художньої роботи… «Підприємець, який проводить реконструкцію, показав нам проєктну документацію, яка пройшла експертизу. Проєкт передбачав збереження частини стіни — з мозаїкою, — наголосив Святослав Кіндратів. — Після перевірки складемо протоколи про порушення, видамо приписи про призупинення робіт та усунення порушень».

Після того, як у мерії здійняли галас, забудовник пообіцяв відновити мозаїку з тим самим орнаментом. Але начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський не вірить у це: «Мозаїка — дуже складна і дорога технологія, і відновити знищений фасад жоден забудовник собі дозволити не може».

Проректор Львівської національної академії мистецтв, мистецтвознавець Роман Яців каже, що мозаїка Патика є цінним мистецьким твором. «Це одна з найбільш значущих пам'яток, якою усі гордилися. Знищення мозаїки означає те, що наша культурна свідомість притуплюється». А син автора мозаїки Володимира Патика Остап зазначив: «Відновити знищене майже неможливо і дорого. У ті часи, коли клали мозаїку, кілограм смальти (кольорове скло для мозаїки) коштував 10 карбованців. Тут є 102 квадратні метри мозаїки, приблизно 22,5 тонни. А кілограм смальти коштує зараз 35 євро… Завтра Пінзеля в Дрогобичі порубаємо і скажемо, що сталося перенесення чи ще якась дурниця?».

Схожі новини