Передплата 2024 ВЗ

СБУ звинувачує кінопрокатні компанії у роботі на російські спецслужби

  • 23.07.2019, 13:01
  • 543

Кінопрокатників також звинувачують у тому, що спецслужби РФ використовують їх як агентів впливу в Україні, які диктують умови на ринку кіноіндустрії та саботують просування і показ українських стрічок.

Служба безпеки розслідує кримінальне провадження за підозрою щодо українських кінопрокатних компаній у перерахуванні коштів спецслужбам Росії і саботажі українських фільмів.

Про це йдеться в матеріалах Шевченківського районного суду, оприлюднених в Єдиному реєстрі судових рішень 22 липня, передає УНІАН.

Згідно з матеріалами справи, кримінальне провадження відкрито за зверненням нардепа, ім’я якого не вказується.

«Із звернення народного депутата вбачається, що ринок кінопрокату поділений між „В&Н Film Distribution Company“, „Ukrainian Film Distribution“, „Kinomania“, „Volga Ukraine“, „Multi Media Distribution“, які щороку отримують у вигляді касових зборів в Україні близько 100 мільйонів доларів США», — йдеться в документах.

Вказано, що зазначені компанії з'явились на українському ринку як дочірні підприємства компаній РФ, мають плідні фінансово-господарські відносини з російськими компаніями, їх кінцевими власниками виступають громадяни РФ.

Наголошується, що ці компанії «приховують свої надприбутки шляхом здійснення фінансово-господарської операцій з суб`єктами господарювання що мають ознаки фіктивності, а також перераховують кошти на адресу російських компаній за прокатні права».

Стверджується, що спецслужби РФ протягом 2014−2016 років «фактично змусили власників компаній, які працюють на ринку кінопрокату України спрямовувати частину своїх прибутків для фінансування дій невстановлених осіб з метою вчинення масових заворушень на території України, посягання на її територіальну цілісність, дестабілізації політичної та економічної ситуації».

Кінопрокатників також звинувачують, що спецслужби РФ використовують їх як агентів впливу в Україні, які диктують умови на ринку кіноіндустрії та саботують просування і показ українських стрічок.

Згідно з матеріалами суду, в липні СБУ попросила суд надати доступ до банківських рахунків кінодистриб'юторів, і суд дав доступ слідчим ГСУ СБУ до документів, що містять банківську таємницю.

Схожі новини