Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Президент підписав указ про протидію рейдерству

  • 22.07.2019, 19:30
  • 569

Указ, серед іншого, передбачає розробку та ухвалення найближчим часом законопроекту для усунення прогалин в законодавстві, що дозволяють рейдерам знищувати бізнес та відбирати нерухомість.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про заходи з протидії рейдерству», що містить набір інструментів, які будуть впроваджені найближчим часом для належного захисту власників бізнесу та протидії позбавлення їх майнових прав.- повідомляє УНІАН.

«Питання рейдерства стало одним із найболючіших для бізнесу. За різними оцінками, протягом останніх шести років відбулося понад три тисячі захоплень. Зазвичай це зміна власника за допомогою підробки документів, з допомогою реєстраторів, яких не існує, або „дірок“ в реєстрі. Схеми різні, а суть одна. Сьогоднішнє рішення — це реальний крок, щоб покласти цьому край», — цитує прес-служба слова заступника керівника Офісу президента Олексія Гончарука.

Він зазначив, що проблема рейдерства не нова. Досі в ручному режимі здійснювалося відключення недобросовісних реєстраторів, однак рейдерство залишалося. Тому указ, серед іншого, передбачає розробку та ухвалення найближчим часом законопроекту для усунення прогалин в законодавстві, що дозволяють рейдерам знищувати бізнес та відбирати нерухомість.

Зокрема, передбачається внести зміни до програмного забезпечення державних реєстрів, що суттєво зменшить ризики та частоту рейдерства.

Серед ключових технологічних змін — автоматичний моніторинг ризикових транзакцій з подальшим підтвердженням/зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, який буде переглядати транзакції з підвищеним ризиком, фото — і відеофіксація учасників транзакцій; введення додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) і додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП).

Наголошується, що всі ці зміни допоможуть підприємцям вести бізнес безпечно та мінімізувати ризики рейдерства в Україні.

Схожі новини