Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські вчені винайшли спосіб паяти без свинцю

Дослідники з Львівського національного університету імені Івана Франка довели, що найкращими матеріалами для заміни традиційних свинцево-олов’яних  припоїв є подвійні та потрійні сплави на основі олова

Припої, що містять свинець, шкідливо впливають на здоров’я і навколишнє середовище, оскільки нагромадження свинцю в організмі є причиною виникнення різноманітних захворювань. Донедавна вважалося, що отруєння свинцем настає, якщо його рівень у крові перевищує 300 мкг на 100 мл, але останні дослідження довели, що підвищення концентрації свинцю в крові дітей навіть до 30 мкг на 100 мл зумовлює незворотні неврологічні порушення.

Тому, згідно з недавнім рішенням Європейської Комісії, всі припої, що містять свинець, повинні бути замінені. Для досягнення цієї мети була започаткована Європейська наукова програма COST, спрямована на всебічне дослідження фізичних, хімічних, технологічних та інших властивостей нових перспективних матеріалів для безсвинцевих припоїв.

Дослідження, проведені в рамках цієї програми науковцями Львівського національного університету імені Івана Франка, а саме докторами фізико-математичних наук Плевачуком Юрієм та Склярчуком Василем, показали, що, виходячи з промислових та економічних факторів, найкращими матеріалами для заміни традиційних свинцево-олов'яних припоїв є подвійні та потрійні сплави на основі олова, що зумовлено їхніми невисокими температурами плавлення, добрими механічними властивостями і низькою ціною.

Основні сфери застосування таких припоїв: мікроелектроніка, побутова техніка, автомобільна та космічна промисловість, а основні якісні характеристики: нетоксичність, технологічність, надійність, довговічність.

Проведені дослідження є частиною наукової роботи «Керування властивостями матеріалів в екстремальних умовах та поблизу фазових переходів» поданої для участі у конкурсі на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2019 року.

Схожі новини