Передплата 2024 ВЗ

«Дюка» за найкращу акторську роботу отримала Ірма Вітовська

У Південній Пальмірі відбулася урочиста церемонія закриття 10-го ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю

20 липня в Одеському академічному театрі опери та балету відбулася урочиста церемонія закриття 10-го ювілейного ОМКФ, медіапартнером якого є канал «Україна». Дефіле на червоній доріжці тривало значно коротше, ніж на відкритті.
За результатами глядацького голосування головні призи Одеського міжнародного кінофестивалю — Ґран-прі — в Міжнародній конкурсній програмі отримали одразу дві стрічки — «А потім ми танцювали» (режисер Леван Акін) та «Додому» (режисер Наріман Алієв), а у Національній конкурсній програмі — стрічка «Мої думки тихі» (режисер Антоніо Лукіч).

Церемонію закриття, як і відкриття провели телеведуча, журналіст, акторка Яніна Соколова та телеведучий каналу «Україна» Олег Панюта. Першим оголосили переможця Конкурсу європейських документальних фільмів, яким став фільм «Бо ми мужики» (режисер Петтер Соммер).

Спеціальну згадку журі Національного конкурсу отримав Андрій Лідаговський за роль в стрічці «Мої думки тихі» (режисер Антоніо Лукіч). У Національному конкурсі короткометражних фільмів найкращим журі назвало український короткометражний фільм «Секрет, Дівчинка та Хлопчик» режисерки Оксани Казьміної. Володарем «Золотого Дюка» у номінації повнометражний фільм обрали «Тато — мамин брат» (режисер Вадим Ільков). «Дюка» за найкращу акторську роботу у Національному конкурсі отримала Ірма Вітовська за роль у стрічці «Мої думки тихі». До речі, на 10 ОМКФ вперше вручали нагороду глядацьких симпатій. І глядачі з-поміж усіх стрічок вибрали фільм «Мої думки тихі» з неповторною Ірмою Вітовською.

 Ірма Вітовська фото каналу «Україна»
Ірма Вітовська фото каналу «Україна»

У категорії «Найкраща режисерська робота» переміг Вадим Ільков за стрічку «Тато — мамин брат». Ще задовго до початку ювілейного кінофестивалю стало відомо, що спеціальною гостею на святі кіно в Одесі буде легенда французького кіно Катрін Деньов.

Коли на червоній доріжці оголосили, що по ній іде Катрін Деньов, публяка аж зірвалася вибухами.

Зірку нагородили почесним «Золотим Дюком» за внесок у кіномистецтво. Нагороду акторці вручила Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко. Катрін Деньов подякувала організаторам Одеського міжнародного кінофестивалю та висловила свою радість від перебування в Україні.

Ще одну почесну нагороду — «Золотого Дюка» Вікторія Тігіпко вручила Михайлу Жванецькому, назвавши його «талісманом фестивалю». «Саме Михайло Жванецький понад тридцять років тому став Президентом Одеського глядацького кінофестивалю „Золотий Дюк“. А ОМКФ розвив цю ініціативу і став за короткий час одним із найбільших глядацьких кінофестивалів Східної Європи!», — сказала вона.

Несподіванкою на церемонії закриття 10-го ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю стало вручення головної нагороди Одеського міжнародного кінофестивалю — Ґран-прі. Головну нагороду отримали одразу дві стрічки — «Додому» (режисер Наріман Алієв) та «А потім ми танцювали» (режисер Леван Акін). «Вісім років тому я вперше потрапив на цей фестиваль, після чого пообіцяв собі, що не повернуся сюди без фільму. За два роки я приїхав із короткометражним фільмом, ще за два — з другим короткометражним, а ще за 3 роки — з повнометражним. Дякую глядачам, які проголосували за наш фільм», — зазначив режисер стрічки «Додому».

Фільмом закриття 10-го ОМКФ стала стрічка «Бог існує, її ім’я — Петрунія», яка брала участь в основному конкурсі 69-го Берлінського кінофестивалю. Картина македонської режисерки Теони Струґар Мітевської здобула нагороду екуменічного журі та Нагороду німецької асоціації артхаусних кінотеатрів.