Передплата 2024 ВЗ

Пересувний душ, санвузол та м’які ліжка: у Міноборони анонсували нові житлові модулі для передової та полігонів

  • 20.07.2019, 15:34
  • 1 044

У Міністерстві оборони України показали варіанти житлових модулів для військовослужбовців – це вагончики з опаленням та кондиціонером, які легко перевозити.

У них є туалет і пересувний санвузол, повідомляє ТСН.

Такі приміщення покликані замінити бліндажі, зроблені з маскувальних сіток, старих дощок і залишків розбитих хат — того матеріалу, що є під рукою самих бійців. Житловий модуль покликаний надати військовим хоча б мінімальний комфорт. За словами міністра Степана Полторака, перевагою подібного вагончика є легке транспортування та швидке розміщення. «Тут, як в поїзді, щоб було зручно, враховуючи обмежений метраж, розставлене тільки те, що потрібно», — прокоментував він «купе» на чотирьох солдатів.

Сусідній контейнер розрахований на шістьох — ліжок більше, але ані туалету, ані душу. Під обстріл таким будинкам потрапляти неможна — є вікна і обшивка слабенька. «Багато експертів будуть казати, що це неможна ставити на лінію зіткнення. Ми самі знаємо. Від місця, де буде застосовуватися, буде мінятися конфігурація», — пояснив міністр оборони.

У схожих умовах українські військові вже жили під час місії у Косові: «В принципі, комфортно, м’які ліжка, стіл, холодильник, тумбочка». Остаточний варіант житла ще не обрали, але свою думку вже висловив і президент. «Я за те, щоб бути гуманнішим, щоб по чотири людини жили. Поки що сперечаємось», — розповів Володимир Зеленський. У генштабі вже знають, хто перший випробує модулі на собі — тестувати їх буде 53-тя бригада, а отримувати нові по черзі всі.

такі комплекси можна буде і на другій лінії оборони, і на полігонах — аби не повторилася історія, яка була з тією ж 53-ю бригадою у 2016 році, коли бійці тиждень не мали, де помитися, і жили посеред снігу та багнюки.

Схожі новини