Передплата 2024 «Добра кухня»

Колеги та рідні Павла Шеремета вимагають відставки Авакова, Луценка та Князєва через нерозкриття вбивства журналіста

  • 20.07.2019, 10:15
  • 461

На акції пам’яті загиблого журналіста Павла Шеремета головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва зачитала заяву від колег та родичів Павла.

Вони вимагають політичної відповідальності для керівництва Міністерства внутрішніх справ, Нацполіції та Генпрокуратури, передає Громадське.

«З дня вбивства і тодішній президент Петро Порошенко і керівники правоохоронних органів казали, що це (розслідування — ред) є справою гідності для української держави, а також іспитом на зміни у правоохоронній системі. Але з часом для українських посадовців розкриття цієї справи перетворилося на ганебне мовчання» — зазначила Мусаєва.

Вона нагадала, що останній публічний звіт щодо розслідування вбивства Павла був 17 лютого 2017 року.

«За час, що минув з дня вбивства нашого колеги в Україні змінився президент. Сьогодні, у третю річницю загибелі Павла, ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповіді на запитання „хто вбив Павла?“. Ми наголошуємо на тому, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Нацполіції Сергій Князєв через нерозкриття цієї справи мають піти у відставку. Ми сподіваємося, що парламент дев’ятого скликання підтримає цей запит суспільства на встановлення справедливості», — йдеться у заяві рідних та колег Шеремета.

Крім того, вони вимагають від президента Володимира Зеленського сформувати робочу групу з представників правоохоронних органів, яка б могла прозвітувати, що було зроблено слідством за три роки розслідування.

«Ми все ще сподіваємося, що розкриття вбивства Павла Шеремета є справою честі для України та нового президента», — додала головна редакторка УП.

Нагадаємо, 24 травня 2019-го генпрокурор Юрій Луценко заявив про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, але ніяких подробиць не розкрив.

20 липня 2018-го медійні та правозахисні організації заявили, що вимагають від Національної поліції, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України публічного звіту про перебіг розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Попри вимоги журналістів, у день других роковин вбивства Шеремета публічного звіту про хід розслідування правоохоронці не надали.

Шеремет загинув 20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми.

Убивство журналіста Павла Шеремета, розслідування якого високопосадовці публічно називали «справою честі», досі залишається нерозкритим. У Генпрокуратурі повідомили, що відпрацьовують 4 версії щодо вбивства Павла Шеремета.

З моменту вбивства слідство відмовлялося від оприлюднення суттєвої інформації стосовно ходу розслідування, для якого була створена спецгрупа із залученням ФБР.

Попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, наразі у справі про вбивство Шеремета немає жодного офіційного підозрюваного. У МВС заявляють, що розслідування справи ускладнює російське громадянство Шеремета.

10 травня 2017-го журналісти презентували фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. У ньому йдеться про те, що співробітник СБУ Ігор Устименко був біля дому Шеремета в ніч перед вбивством.

Співзасновник міжнародного проекту розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP Дрю Салліван вважає, що українська влада свідомо не розслідує вбивство журналіста.

Схожі новини