Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жіночий алкоголізм в Україні: кожна 20 українка пиячить

  • 20.07.2019, 09:33
  • 1 872

Статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я налічує 100 тисяч хворих на алкогольну залежність жінок в Україні.

Згідно з цими даними, кожна двохсота українка є п’яничкою, йдеться в сюжеті ТСН.

П'яна мати на Тернопільщині так прогулялась із дитиною у візочку, що 9-місячне немовля з синцями потрапило в лікарню. Поки матері на Одещині відсипались після нічної пиятики, четверо дітей, залишені самі в хаті, згоріли в пожежі. У Полтаві мати-п'яничка покинула дітей на вулиці, а сама пішла по добавку і не повернулись. Психологи та наркологи констатують, що проблема жіночого алкоголізму в Україні не вирішується, і, окрім матерів, занапащає дітей — за статистикою, діти з родин алкоголіків уп’ятеро частіше за інших самі згодом стають залежними від спиртного.

Як мамин алкоголізм впливає на дитину — з власного життя знає 9-класниця Аня. Поки мама з татом напивались, дівчинка мріяла про звичайні дитячі прогулянки з тверезими батьками. Як наслідок, підлітком Аня сама випиває і має наркотичну залежність. Вона пережила кілька спроб самогубства, а пити почала задля помсти батькам за нещасливе дитинство. 11-річною Аня ледве не стала жертвою п'яного домагання випадкового товариша по чарці своїх батьків.

Мама дівчинки анонімно погоджується дати коментар журналістам і перекладає відповідальність на чоловіка. «Був такий період у життя: з ким поведешся — від того і наберешся. От, зв’язалася з виродком — він без пляшки не міг приїздити», — каже вона. Нині, поки донька на реабілітації, Наталія переосмислює життя заново та запевняє, що алкоголь уже в минулому. Бо до нинішніх наслідків сімейної пиятики в житті доньки — готова не була: «Всі ми робимо помилки. Звісно, я не кажу, що я янгол. Я навіть не могла подумати про наркотики у себе в сім’ї — такого не було».

Психологи наполягають, що лікувати алкогольну залежність потрібно не одній людини, а сім’ї в цілому, бо люди із залежністю швидше ідуть на лікування та одужання, якщо поруч ті, яким вони довіряють. У світі головними помічниками в профілактиці алкоголізму є соціальні служби, проте в Україні вони найчастіше приходять запізно.

Схожі новини