Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гендерні квоти: у Раду балотуються 1314 жінок та 4515 чоловіків

  • 19.07.2019, 18:52
  • 799

У виборах до Верховної Ради беруть участь 23% жінок-кандидаток та 77% чоловіків, при цьому чотири з 10 партій, які мають високий рейтинг, не дотрималися гендерної квоти у виборчих списках.

Про це свідчать результати гендерного моніторингу виборів станом на 19 липня, які є в розпорядженні Укрінформу.

«Загалом у виборах бере участь 5831 кандидат — 1314 жінок (23%) та 4515 чоловіків (77%). Хоча жінок-кандидаток менше, вони не менш мотивовані до участі у виборах — враховуючи пропорцію зареєстрованих кандидатів, жінки рідше відмовляються від участі у виборах», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, були проаналізовані списки та кандидати від партій по мажоритарних округах 10 партій, які мають високий рейтинг та/або регіональну підтримку: «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Голос», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Самопоміч», «Сила і честь» та «Слуга народу».

В результаті з’ясувалося, що 4 з 10 партій не дотримались квоти. Так, в списках «Голосу» 28% жінок, «Громадянської позиції» — 24%, «Європейської солідарності» — 29%, «Сили і честі» — 24%, зазначається у повідомленні.

Водночас партії «Батьківщина» (30%), «Опозиційний блок» (38%), «Опозиційна платформа — За життя» (33%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (41%), «Самопоміч» (35%), «Слуга народу» (33%) норму виконали.

Однак, як зазначається, навіть ті партії, які дотрималися квоти, часто ставили жінок на малопрохідні позиції.

«У першій половині списків жінок вдвоє менше, ніж в другій. З шести партій, що дотримались квоти, лише „Самопоміч“ має у першій половині свого списку 32% жінок. Партія „Слуга народу“ в першій половині партійного списку номінувала лише 11% жінок, „Опозиційна платформа — За життя“ — 16%, „Громадянська позиція“ — 20%, „Батьківщина“ та „Сила і честь“ — по 21%. Що стосується решти партій — у „Голосу“ 24% жінок в першій половині списку, в „Опозиційного блоку“ та „Радикальної партії Олега Ляшка“ — по 29%, і тільки у „Європейської солідарності“ та „Самопомочі“ — відповідно 30% та 32%», — йдеться у повідомленні.

При цьому жінок-кандидаток в одномандатних округах удвічі менше, ніж у партійних списках, — лише 16%.

«Враховуючи кандидатів від десяти партій, „позаду“ — західний регіон України, де жінок серед кандидатів лише 13%. Лідери „негативного рейтингу“ — Закарпатська область (3%) та Волинь (0%). Дещо краща ситуація на півдні та сході. „Попереду“ — центр та Північ, хоча і тут показник невисокий, тільки 20%. Найкраще жінки представлені в м. Київ (26%) та в Черкаській області (27%). Відповідно прогнозується, що з мажоритарних округів буде обрано вкрай мало жінок. Формального дотримання квоти в списках кандидатів недостатньо для представництва жінок на рівні 30% серед кандидатів, що будуть обрані за списками, та загалом у Верховній Раді», — підкреслюється у повідомленні.

Наголошується також, що ключовою у досягненні більш збалансованого представництва жінок у виборчому процесі та в політиці є роль партій. З понад 5800 кандидатів, які беруть участь у виборах, 4151 висунуті партіями. Кандидати, які мають ресурсну підтримку від партій, мають більші шанси на обрання. Саме партії можуть сприяти тому, щоб жінки, які становлять 54% населення України, були представлені у Верховні Раді хоча б на рівні 30%.

Гендерний моніторинг позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 21 липня 2019 року, проводить Український жіночий фонд у партнерстві з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (НДІ) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Схожі новини