Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перші кавуни - вітамінна ягода чи нітратна бомба?

  • 18.07.2019, 17:54
  • 974

Серпневий сезон кавунів ще не настав, але ці соковиті плоди уже з’явилися на українських ринках. Чи є небезпека, що замість користі отримаємо порцію нітратів, пестицидів і барвників? Як убезпечити себе та рідних від харчового отруєння смугастими красенями?

Ми з сім’єю придбали кавун на торговій точці неподалік від проїзної частини. Тепер розумію, що не варто було цього робити… Кавун коштував 10 гривень за кілограм. Принесли ягоду додому. Я з’їла кілька шматків… Уже через кілька годин у животі з’явився нестерпний біль, гіркота у роті. Піднялася температура. Усе вказувало на харчове отруєння. Батьки звернулися до місцевої лікарні (на щастя, ніхто, крім мене, у сім’ї не постраждав). Лікування тривало три дні, і обійшлося у кругленьку суму.

Лікар сімейної медицини Юрій Ковальчук, до якого я звернулася по допомогу, каже: «Ми часто не звертаємо уваги на те, чи є у продавців сертифікати якості на все те, що вони продають. А варто було би! Перш ніж перевіряти кавун на рівень стиглості, постукуючи по ньому, потрібно перевірити, чи добросовісний продавець стоїть перед вами, і чи легальним збутом продуктів він займається?».

Я вирішила перевірити, чи має продавець, у якого я купувала кавун, хоч якісь документи на товар. Коли прийшла на «точку» з кавунами, запитала про це в продавця. Але жодних документів чоловік мені не показав…

«Отруєння кавуном може спричинити кисневе голодування тканин, — веде далі лікар Ковальчук. — А це вкрай небезпечно для організму людини. Звісно, далеко не у кожного вдома є спеціалізований нітратомір для перевірки продуктів. Але є простіший альтернативний спосіб: розчавити шматочок м’якоті й помістити у склянку з водою. „Чистий“ кавун не забарвить воду, вона лише помутніє, натомість „нітратний“ — зафарбує вміст склянки у яскравий червоний колір. Також, розрізавши небезпечний кавун навпіл, можна побачити світлі прожилки. Це одна з ознак наповнення хімікатами».

Запитую лікаря, яка допустима добова норма нітратів для організму людини? «У середньому — 5 мл на кілограм тіла. Небезпеку становить позначка 400−500 мл, — каже лікар. — Якщо кавун безпечний, він не лише смачний, а й корисний. Містить легкозасвоювані цукри і гарно впливає на сечовивідну функцію нирок. Коли ми кавун споживаємо (у раціональних межах, звісно), то водночас стимулюємо виділення „гормону щастя“ — серотоніну. Але й не ризикуємо набрати зайвого, бо кавун — ягода „легка“ і некалорійна».

Перш ніж купувати кавуни, запитайте, чи має продавець сертифікат якості.

Автор Ганна Бенедюк

Схожі новини