Передплата 2024 «Добре здоров’я»

МЗС звинуватив союз угорців у сепаратизмі через публікацію в газеті карти Закарпаття у складі Угорщини.

  • 18.07.2019, 12:19
  • 500

"Товариство угорської культури Закарпаття" на передовій сторінці газети "Карпаталія" зобразила приналежність Угорщині низки територій України.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на пост заступника міністра закордонних справ Єгора Божка у Twitter.

У Міністерстві закордонних справ закликали Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України розслідувати появу в газеті з зображення частини території України у складі Угорщини.

«На передовиці газети „Карпаталія“ ГО „Товариство угорської культури Закарпаття“ під гаслом „Угорець, вставай!“ ілюстрована приналежність Угорщині низки територій України. Сепаратизм!», — наголосив Божок та опублікував фотокопію сторінки газети із зображенням частини Закарпатської області.

Він закликав Генеральну прокуратуру України та СБУ мають ініціювати провадження. Божок заявив, що підписав відповідні листи.

Коментар для «ВЗ»
Олександр ГАВРОШ, письменник, громадський діяч (Ужгород):

Угорські прапори на Закарпатті вивішують давно — на сільрадах, на школах, на крамницях. Виробляють усе, що завгодно. Міністр закордонних справ Угорщини їздить у Берегівський район, проводить агітацію за кандидата від угорської меншини. Угорська держава оплачує цьому кандидатові виготовлення рекламних білбордів. Це вже переходить всякі межі! Є прямим втручанням у внутрішні справи України! Представники Угорщини користуються міжвладдям в Україні. Угорська меншина може опинитися без свого представника в українському парламенті, хоча раніше мала його завжди. Тому так активно, переходячи дипломатичні рамки, представники Угорщини докладають надзвичайних зусиль, у тому числі — фінансових, інформаційних, щоб досягти свого. Бояться втратити вплив!

Я уже не раз виступав з цієї теми. На виборах 2019 року закарпатським угорцям не вдалося домовитися з провідними політичними силами про свого представника у прохідній частині. Нинішній лідер «КМКС» Василь Брензович пояснює це «токсичністю» угорського питання в Україні. За останні роки через актиукраїнську риторику Будапешта та відповідні заяви угорської меншини українська громадськість значно різкіше стала ставитися до них. Як наслідок, закарпатським угорцям не вдалося нав’язати партнерських стосунків з лідерами парламентських перегонів. Окрім іншого, за словами Василя Брензовича, в Україні нема політичної сили, яка би відповідала устремлінням закарпатських угорців. Позиція з мовного і національного питання у них збігаються з проросійськими силами, однак не співпадають із європейським вектором та курсом у НАТО, на який орієнтуються угорці. Відповідно не має спільності й із патріотичними українськими силами, які виступають не тільки за європейську інтеграцію, а й за посилення українськості України.

Схожі новини