Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Йому потрібна капітуляція»: Турчинов попередив Зеленського щодо Путіна

  • 15.07.2019, 16:33
  • 622

Президент України Володимир Зеленський та його оточення повинні зрозуміти, що для керівника Кремля Володимира Путіна війна – це виживання. І домовитися з ним на прийнятних для України умовах поки неможливо.

Про це сказав колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю LB.ua, пише gazeta.ua.

«Думаю, Зеленський щиро хоче миру. Але і Порошенко його дуже сильно хотів. Пам'ятаю свої дискусії з Петром Олексійовичем відразу після його інавгурації. У нього тоді теж була ілюзія щодо швидкого миру. Згадайте його виборчу кампанію. Він теж збирався сісти за стіл переговорів із Путіним і швидко про все з ним домовитися.

Але Порошенку вистачило трохи більше місяця, щоб розібратися, що це неможливо. Що війна Росії проти України — це не «емоції», не випадковий збіг обставин. У її реальній мотивації немає фактора російськомовних жителів Донбасу чи Криму. У її основі — глобальна імперсько-реваншистська стратегія Путіна. Це фактор його виживання. Йому потрібна вся Україна, без якої неможливий імперський реванш. Йому потрібна переможна війна, без якої його режим втрачає мотивацію свого існування", — сказав Турчинов.

У 14-му Путін не зміг виграти війну, нагадав екс-секретар РНБО.

Турчинов також наголосив, що Росію може зупинити тільки сила.

«Нам вистачило місяця, щоб хоч якось відновити оборонний потенціал, провести мобілізацію та підготуватися до агресії. Цей час нам дали наші воїни, які не зрадили у Криму Україну. Вони скували переважаючі сили противника. Росіяни готові були захоплювати материкову частину України, але втратили дорогоцінний час, коли це було можливо з мінімальними втратами. І подальша війна на Донбасі показала їм, що при масштабному наступі на них чекає кров і великі втрати. Тільки тому Путін не наважився на повноцінну війну і застряг на Донбасі. Їх може зупиняти тільки сила. Не буде сили — буде кривава бійня.

Вони розуміють, що для того, щоб продовжити «переможну» війну, необхідно Україну дестабілізувати зсередини. Необхідно, щоб Україна знову загрузла у внутрішніх конфліктах, загрузла у безвладді, у розборках, почався б громадянський конфлікт, і тоді можна безкарно продовжити наступ. Це дуже небезпечна тема. Новий керівник країни і його оточення повинні зрозуміти, що для Путіна війна — це виживання. І домовитися з ним на прийнятних для України умовах поки неможливо", — пояснив Турчинов.

Умови Путіна банально зводяться до української капітуляції, додав колишній чиновник.

«Але такі умови Україна ніколи не прийме. Український народ не прийме», — сказав Турчинов.

Схожі новини