Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під фонтаном “Кульбаба” знайшли найстарішу каналізацію

Археологи науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба” розкрили фрагменти дерев’яної конструкції, яку знайдено на площі Галицькій, де раніше був знаменитий водограй “Кульбаба”. Спершу думали, що дерев’яна вціліла знахідка — це частина давньої дороги. Але після низки досліджень дійшли висновку, що це  фрагмент давньої каналізації.

«Так каналізація виглядала у XV столітті. Це був великий дерев’яний короб «U-подібної» в перерізі форми, зверху накритий кришкою, — сказав «ВЗ» археолог Микола Шніцар. — Згідно з писемними джерелами, будівництво водогону та каналізації у Львові розпочалось на початку XV століття і пов’язане з іменем Петра Штехера. З 1405 року існувала посада рурмайстра, обов’язком якого був догляд за міськими водопроводом та каналізацією. Каналізації такої конструкції нашим археологам у Львові трапляються не вперше. Зокрема, такі знахідки були під час досліджень на вул. Руській (2006 рік), Лесі Українки (2012 рік), Богдана Хмельницького (2013 рік).

Нагадаємо, нещодавно археологи «Рятівної археологічної служби» прозвітували про інші знахідки під фонтаном — уламки кераміки, стародавні монети, людські рештки… Серед особливих раритетів, які століттями були під землею — металеві цвяхи, перстень і монета часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ. львів’янин Михайло Масюк зареєстрував електронну петицію, де пропонує «законсервувати» знахідки під склом, як це роблять у багатьох країнах світу. Каже, є ризик, що під час зведення нового фонтану історичну знахідку заллють бетоном.

Фото «Рятівної археологічної служби»

Схожі новини