Передплата 2024 «Добрий господар»

Пиво замість води: у Словенії з'явився незвичайний фонтан

  • 14.07.2019, 14:58
  • 670

У Словенії з'явився фонтан, з якого можна спробувати 6 різних сортів пива місцевого виробництва.

Знайти його неважко: це місце у місті Жалець видає велике скупчення людей. Туристи з Бельгії Клоді і Ані кажуть, що спеціально приїхали в місто заради цього фонтану, повідомляє «Сьогодні».

«У Жальці ми вперше. Я прочитав про це місто в інтернеті і вирішив приїхати подивитися на цей пивний фонтан», — каже бельгієць Клоді.

І хоча в народі конструкцію називають фонтаном, фактично це система автоматизованого розливу пива під відкритим небом. Шість стійок, шість різних сортів: від насичено-темного до світло-зеленого.

За вісім євро гість отримує пивний кухоль і може спробувати всі сорти.

На будівництво фонтану витратили майже 400 тис. євро. Для невеликого міста Жалець це величезні гроші. Частково підтримали місцеві підприємці.

Більшість жителів цього регіону задіяні у вирощуванні хмелю. Його тут сотні гектарів. Тому місцевість отримала назву «долини зеленого золота».

У Івана Разбуршека цього «зеленого золота», тобто хмелю — 35 гектарів. Майже весь товар йде на експорт.

«Я б радий продавати весь свій хміль вдома. Але у Словенії не так багато пивоварень. І зазвичай вони маленькі», — каже фермер.

Одну з таких місцевих броварень нещодавно відкрив сусід Разбуршека.

«Мій прапрапрапрапрадед був одним з перших виробників хмелю в цій місцевості. Але мій дід, який також вирощував хміль, був змушений зупинити сімейний бізнес: прийшов соціалізм. Тепер, можна сказати, я відновив сімейний бізнес», — розповідає співвласник приватної броварні Матеош Гобец.

Він пропонує три сорти. Один з них спеціальна комісія вже відібрала для фонтану. Сорти пива тут міняють щомісяця.

«Ми повірили в цю ідею. Подумали, що фонтан точно зацікавить туристів і, коли вони приїдуть в Жалець, то відвідають ще якісь місцеві визначні пам'ятки», — каже представник муніципалітету Хана Састер Ерхавек.

Фонтан працює з квітня по жовтень. За цей час у Жальці відпочиває понад 100 тис. Туристів.

Схожі новини