Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кличко застеріг Зеленського від повернення методів Януковича

  • 11.07.2019, 15:09
  • 420

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив йому чутки про розділення повноважень мера столиці і очільника Київської міської державної адміністрації.

Про це він сказав у відеозверненні, опублікованому у Facebook, інформує «Українська правда».

«Вчора ввечері у мене відбулася зустріч з президентом Зеленським. Говорили спокійно, президент підтвердив чутки про розділення повноважень. Голова КМДА, його вертикаль, і він туди збирається призначити свою людину», — сказав Кличко.

«Дякую, що пообіцяв, що я не з преси дізнаюся, коли це станеться», — додав він.

Мер Києва зазначив, що у розмові з Зеленським наголосив на тому, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень — це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.

«Коли мер виконує декоративну функцію, а містом управляє призначена зверху людина, яку кияни не обирають, яка, відповідно, перед громадою не несе жодних зобов'язань», — заявив Кличко.

За його словами, такого немає у жодній європейській столиці та у жодному місті.

Він додав, що переконував президента у тому, що якщо так потрібно мати у столиці свого мера — нехай відбудуться дострокові вибори і кияни оберуть того, кому вони довіряють.

Нагадаємо, 5 липня мер Києва Віталій Кличко заявив, що ініціюватиме дострокові вибори мера столиці, якщо Верховна Рада прийме рішення про розподіл повноважень мера та голови Київської адміністрації.

Про необхідність розділення посад мера Києва і голови КМДА заявляв глава Офісу Президента Андрій Богдан.

Крім того, у травні 2019 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про розмежування функцій і повноважень київського міського голови та голови КМДА.

Посади мера Києва і голови КМДА законодавчо розділили за часів президента Віктора Януковича у листопаді 2010 року.

Тоді посада мера, якій залишили менше повноважень, залишилась у Леоніда Черновецького, а КМДА очолив ставленик Януковича Олександр Попов.

У 2014 на виборах мера Києва переміг Віталій Кличко.

У червні 2014 року після складання Кличком присяги мера, президент Петро Порошенко призначив його також головою КМДА.

Схожі новини