Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під фонтаном у Львові археологи несподівано знайшли чимало артефактів

На місці реконструкції фонтану «Кульбаба», що на площі Галицькій, археологи знайшли нову порцію раритетів — уламки кераміки, стародавні монети і людські рештки. Порахували, що це рештки десяти осіб. Історики припускають, це поховання священиків.

Нагадаємо, півтори тижні тому там відкопали мур костелу Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-ми роками. Історики підтверджують існування цієї культової споруди, яка з часом опинилася під землею.

«Фундаменти будівлі виявилися незвичної для Львова восьмигранної форми. Це попри те, що на міських картах його позначали схематично у вигляді квадрату, — відзначив археолог Юрій Лукомський. — На місці розкопок знайдено уламки кераміки, що датуються ХІІІ ст. — часу першої писемної згадки про Львів. До знахідок, що датуються XIV ст., також відносимо металеві цвяхи, перстень і монету часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ. Серед цікавинок, які ще потребують детальнішого дослідження, — два фрагменти дерев’яного мощення. Це може бути частина давньої дороги, що вела у місто».

Тим часом, львів’янин Михайло Масюк зареєстрував електронну петицію, де пропонує «законсервувати» знахідки під склом, як це роблять у багатьох країнах світу. Каже, є ризик, що під час зведення нового фонтану історичну знахідку заллють бетоном.

З досьє «ВЗ»

1880 року на площі Галицькій з’явилися криниця з фонтаном та скульптура Світезянка (німфа озера Світязь). Скульптура була втрачена після Другої світової війни. 1970 року було встановлено композицію «Кульбаба» роботи львівського художника Олега Микити.

Тепер на місці фонтану «Кульбаба» планують спорудити «сухий фонтан», але при цьому зберегти історичну чашу старого водограю.

Фото Рятівної археологічної служби

Схожі новини