Передплата 2024 «Добра кухня»

Експерт підрахував, як в Україні змінилася вартість популярної страви на сніданок

  • 11.07.2019, 08:52
  • 552

За минулий рік омлет в Україні став доступнішим на 10%, або на 2,5 грн за рік. У червні 2018 року він коштував 23,75 грн, а сьогодні його вартість становить 21,3 грн.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Ця страва для тих, хто має небагато часу на приготування їжі. А особисто для мене це традиційна суботня страва. Починаємо готувати три порції та беремо 6 курячих яєць, 180 мл молока, 20 грамів вершкового масла та три щіпки солі. Яйця збиваємо з молоком і сіллю. Форму або сковороду добре змащуємо вершковим маслом і виливаємо суміш. Випікаємо в духовці або на сковороді 15−20 хвилин до легкої рум'яної скоринки», — поділився рецептом експерт.

«А тепер рахуємо. На 30 червня 2018 р. 180 мл молока коштувало 4,1 грн, а за рік — 4,5 грн. Зростання вартості відбулося на 10%.

Головна складова страви подешевшала за останній рік на 21%. Так, 6 яєць минулого року обходилися в 16 грн, на кінець червня 2019 р. — у 12,7 грн.

Вершкове масло за рік додало 12%. І 20 грамів на кінець червня 2018 р. обходилися в 3,65 грн, а на кінець червня 2019 р. — у 4,1грн", — підрахував Олексій Дорошенко.

Принагідно він нагадав, що за право називатися батьківщиною омлету сперечаються кілька країн, як, наприклад, Франція та Австрія.

«Але правда в тому, що цю справу готують уже багато століть. Наприклад скандинави знайомі з мистецтвом приготування омлету можливо ще з часів вікінгів. Для начинки вони додавали шматочки сьомги, тріски або лосося. Іноді в рецепті присутній ще й журавлинний сік», — зазначив Олексій Дорошенко.

Схожі новини