Передплата 2024 ВЗ

О. Севастіян (Дмитрух): “Ми вже не будемо вести діалог, а вимагаємо акту передачі приміщення для створення Музею Андрея Шептицького”

  • 10.07.2019, 17:16
  • 1 027

Якщо найближчим часом питання з передачею приміщень на вулиці Кривоноса, 1, де планують створити музей Митрополита Андрея Шептицького, — не вирішать, то вийдемо на акції протесту – запевняють активісти, які вболівають за створення потужного мистецького центру Митрополита Андрея.

О. Севастіян Дмитрух наголошує, що суспільний запит на створення музею — неймовірно великий. І є що запропонувати на огляд та для пізнання. Експонати музею, зібрані переважно о. Савастіаном, сягають понад 600 одиниць — це найбільша збірка особистих речей Митрополита. Крім того, є церковна збірка Львівської Архиєпархії УГКЦ старовинних раритетів українського сакрального мистецтва СТУДІОН, яку ще в 1909 році започаткував Митрополит Андрей. Назагал налічується понад 6000 предметів, датованих ще з ХIV століття. Засновники безкоштовно передають ці безцінні збірки музеєві. Церковна громада та о. Севастіан вклали значні зусилля та кошти в збір та реставрацію експонатів.

Як зазначила Ліля Онищенко, начальник Управління охорони історичного середовища: «О. Севастьян, як і покійний Борис Возницький робить титанічні зусилля для збереження сакральних пам'яток. Він підняв храм Блаженного Климентія Шептицького, який був тюрмою, відреставрував його і точно зробить достойний музей Андрея Шептицького».

Схожі новини