Передплата 2024 «Добрий господар»

Радіація у 100 тисяч разів вища за норму: у Норвезькому морі виявили небезпечну «спадщину» СРСР

  • 10.07.2019, 10:52
  • 627

Норвезькі дослідники встановили, що в районі радянського атомного підводного човна «Комсомолець», затонулого в Норвезькому морі, рівень радіації перевищено в 100 тисяч разів.

Про це з посиланням на місцевий телеканал TV2 повідомляє Espreso.TV.

Перевищення рівня радіації виявили під час моніторингу, проведеного фахівцями дослідницького судна GO Sars.

За інформацією телеканалу, проби води взяли біля вентиляційної труби реакторного відсіку.

Дослідниця Хільде Елізе Хельдаль з Норвезького інституту морських заявила, що вона не дуже здивована результатами, оскільки російська експедиція в 2007 році також виявила витік радіації з підводного човна.

На даний момент концентрація радіації в рази вища від показів, зафіксованих російськими дослідниками 12 років тому. Вона зазначила, що нові дані мають попередній характер.

За її словами, таємнича хмара, яка іноді піднімається зсередини підводного човна, може бути пов’язана з витоком радіації. За словами Хельдаль, витік радіації наразі не становить загрозу для рибальства.

Радянський підводний човен Комсомолець затонув в Норвезькому морі 30 років тому. На судні сталася пожежа, в результаті загинули 42 осіб, 27 — вижили. Підводний човен знаходиться на глибині 1700 метрів в Норвезькому морі. У період з 1989 по 2007 рік Росія сім разів досліджувала затонулу атомну субмарину і зафіксувала витік радіоактивних матеріалів.

Норвегія, починаючи з 1990 року, щороку проводить дослідження морського середовища навколо «Комсомольця». Фахівці виявили підвищені концентрації радіоактивної речовини цезію-137 в період 1991−1993 років.

Схожі новини