Передплата 2024 «Добрий господар»

Парубій, Сюмар та Іонова пропонують посилити кримінальну відповідальність за умисне невизнання Криму і ОРДЛО територією України

  • 09.07.2019, 16:21
  • 478

Посилити кримінальну відповідальність за умисне невизнання української юрисдикції території Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей пропонують народні депутати України, члени виборчого списку партії «Європейська Солідарність» Андрій Парубій, Вікторія Сюмар та Марія Іонова.

Про це повідомляє пресслужба партії.

Вони зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроект № 10 423 і пропонують внести зміни до статті 110 Кримінального кодексу, яка встановлює відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Автори законопроекту пропонують, щоб умисне невизнання належності Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей до території України каралося позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна або без такої.

Для представників органів влади, які вчинять таке правопорушення, пропонується більш суворе покарання: позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Такі ж санкції, відповідно до законопроекту, будуть застосовані до осіб, які вчинять правопорушення повторно або за попередньою змовою групою осіб.

Якщо таке невизнання призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків — законопроект передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічно — з конфіскацією майна або без такої.

Наразі у чинній редакції статті 110 Кримінального кодексу йдеться лише про умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Схожі новини