Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні створили посібник з термінами щодо збройного конфлікту на Донбасі

  • 09.07.2019, 13:58
  • 596

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) презентували посібник "АБВ… Збройний конфлікт в термінах (путівник для України)", створений за ініціативи відомства.

Про це повідомляється на сайті МТОТ.

Потреба у створені посібника виникла у зв’язку з тим, що інформаційне поле та медійний простір в Україні перенасичений різними, часом, діаметрально протилежними поняттями, думками та оцінками. Дискусії щодо тих чи інших термінів тривають до сьогодні. Це ускладнює розуміння ситуації — як в середині країни, так і за її межами, а також створює сприятливі умови для ворожих інформаційних впливів.

«МТОТ вирішило ініціювати розробку посібника на допомогу в роботі як журналістів, громадських діячів, так і державних службовців та політиків. Україна сповідує європейські цінності, тому автори посібника орієнтувалися на міжнародне гуманітарне право, яке ґрунтується на повазі до людини», — зазначив очільник відомства Вадим Черниш.

Зазначається, що посібник містить роз'яснення термінології міжнародного гуманітарного права, також до нього включено нові терміни щодо збройного конфлікту й військової агресії РФ. Термінологія опирається на законодавство України, сформоване після 2014 року, та Міжнародне гуманітарне право.

На презентації учасники заходу зауважили, що вже було декілька спроб окреслити термінологію збройного конфлікту в Україні, однак, посібник «АБВ… Збройний конфлікт в термінах» є першою змістовною працею.

Зазначимо, що війна на сході триває з квітня 2014 року, вона охоплює частини Донецької і Луганської областей. Моніторингова місія ООН з прав людини нарахувала в Донбасі до 13 тисяч жертв у результаті агресії Росії протягом 2014−2018 років.

Схожі новини